Sinivoore 9-36 on üks kümnetest korteritest, mis on tekitanud Kohtla-Järvel omalaadse kommunaalkriisi - korteri omanik on kadunud ja tekkinud on suured võlad, mida juriidiliste nüansside tõttu pole võimalik ka tagaselja lahendada. Nii maksavadki korralikud naabrid ise fantoomomanike võlgu, et kõigi korterite kütet kinni ei keerataks. Lisaks murdis näiteks Sinivoore 9 ühistu, kui omanik aastaid elumärki ei andnud, korteri number 36 ukse lihtsalt lahti, et sees torusid parandada, vahendas ERR saadet "Pealtnägija".

Probleemsed majad saavad oma sooja kohaliku põlevkivitööstuse Viru Keemia Grupi (VKG) tütarettevõttelt, kes arusaadavalt ei saa samuti lõpmatuseni peale maksta. Näiteks eelmise kütteperioodi lõpus oli võlgnevus 70 kortermajal kokku summas 136 000 eurot. Probleem jõudis tänavu märtsis isegi riigikogusse, kus päriti aru peaministrilt.

Hüljatud korterite probleemi taga - ja eriti Ida-Virumaal - on veel üks tegur: viisaskeem. Nimelt torkab silma, et paljudel mahajäetud korteritel on Vene kodanikest omanikud, kes ei ela Eestis.

"Miks Venemaa kodanikud on need korterid ostnud, just nimelt Kohtla-Järvel ja sellisesse viletsasse majja? Sest need korterid on väga odavad. Neil oli vaja seda korterit, üldjuhul ainult selleks, et saada lihtsustatud korras Schengeni viisa," rääkis Ida-Virumaa korteriühistute liidu juht Paul Paas.