Riigikohtu lahend apteegi asutamise piirangute osas viitab patsientide nõukoja järgi sisuliste muudatuste vajadusele Eesti tervishoius.

"Eesti tervishoiu juhtimine toimub järjest enam läbi suurhaiglate, õiguskantsleri ja Riigikohtu. Õiguskantsleri ja Riigikohtu seisukohad annavad tunnistust sellest, et Eesti tervishoius on järjest enam esikohal äri, mitte patsientide huvid," seisab patsientide nõukoja pressiteates.

Vaatamata põhiseaduse vastasele olukorrale, mille kohaselt mitmete uuringute ning riigikontrolli auditite järgi muutub arstiabi suurele osale vähekindlustatud isikutest järjest raskemini geograafiliselt ning majanduslikult kättesaadavaks, ei ole sellele seni piisavalt tähelepanu pööranud ei president, õiguskansler ega poliitikud."

"Patsientide nõukoja sõnul on peamiselt kõigi tervishoius läbi viidavate seadusemuudatuste eelduseks seni olnud rahaliste kulutuste mitte lisandumine riigi eelarvele. See toimub tingimustes, kus tervishoius vajaliku täiendava raha hulk saadakse, kas patsiendi taskust omaosaluse suurendamise kaudu, tema eratervishoidu suunamise või siis kulude eelarvesisese ümbertõstmise näol, nii nagu see toimus ravimite käibemaksu tõstmisega.

Eesti Patsientide Nõukoda kutsub valimistel osalevaid erakondi üles väärtustama Eesti inimest ja tema tervist ning tegema selle nimel tervishoius sisulisi muudatusi, muutmaks tervishoidu patsiendikesksemaks.