Kummalise tõsiasjana valiti Leedus ingel pealinna sümboliks, sest Vilniuse meer palus skulptoril luua kuju, mida inimesed lõhkuda ei söandaks. Leedus toiminud lahendus Eestis nähtavasti ei töötanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Antud teema kuulub igivanasse elurubriiki “Ühed teevad, teised lõhuvad”, aga õnneks on tegijaid tunduvalt rohkem,” sõnas kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse peaspetsialist Viive Leitsar. “Kui tegemist on lihtsate kraapimiste või grafitiga, saavad väljaõppinud haljastustöötajad nende likvideerimisega ise hakkama. Kui asi on tõsisem, siis tellitakse restaureerimine litsentseeritud firmadelt.”

Leitsari sõnul on viimasel ajal rohkem esinenud siiski grafiti-laadseid sodimisi, kuid on ka olnud mõned lõhkumised. “Nimetaksin möödunud aasta jõulureedel Mayeri trepi dekoratiivvaasi lõhkumist,” pahandas Leitsar. “Kurikaelte meelisobjektiks on ilmselt Kadrioru päikesekell, mida on korduvalt lõhutud.” Mayeri vaasi parandamine läks linnale maksma 61 000 krooni.

Metallikrattidega on enim hädas olnud Pirita linnaosa. Kes poleks kuulnud juhtumeid Lurichi kujuga? Pirita linnaosa linnakeskkonna juhataja Merike Kalam ei mäletagi, mitu korda on maadluslegendi kuju varastatud. “Seda on tehtud ikka väga mitu korda ning praeguseks on originaalkuju viidud muuseumiseinte kaitse alla ja linna ehib odavam koopia.”

Tallinna teletorni juures paikneb teine metallivaraste meelisobjekt “Siin seisti Eesti vabaduse eest”, mille üks element oli inimkujukestega pronkskett, kuid seda lõhuti korduvalt.

Pisemate rikkumiste parandamiseks on sõlmitud leping Tallinna keskkonnaametiga, kelle tööülesanded on kujude pesemine, nende ümbruse koristamine ja ka lisapuhastus, kui tegu on pisemate sodimiste ja määrimistega. Mullu kulus linnal eripuhastustöödeks 51 000 krooni, tänavuse aasta nelja kuuga on kulunud 10 000 krooni.

Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul on Nõmmel ainult üks problemaatiline mälestusmärk — Mare Mikofi loodud purskkaev-skulptuur “Nõmme ema”, mida paaril korral aastas soditakse või üritatakse detaile küljest kangutada.

“Viimati vandaalitseti selle kallal mullu augustis, kui skulptuuri juurde kuuluvalt kastekannult rebiti ära sang ja väänati kõveraks kannutila,” ütles Vakra.

Sootuks rahulik on Kristiines, kus ausammastega pole probleeme olnud, kuna neid seal lihtsalt pole. Samuti võib ühe näpu peal üles lugeda vandalismiakte Mustamäe linnaosas.

“Mustamäel asub üks mälestusmärk fašistide poolt mõrvatud saksa kommunistile Fritz Behnile. Minu mäletamist mööda on seda soditud kolme aasta jooksul üks kord, puhastasime seda atsetoonise lapiga, seega olid kulutused kuskil kolm krooni ja 42 senti,” teatas Urmas Kõpp Mustamäe linnamajanduse osakonnast.