Patendiamet registreeris IRL-i nimele nii sõnaühendi Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei kui ka lühendi ERSP, selgub BNSi teatel patendiameti juulikuus avaldatud andmetest.

Isamaa ja Res Publica Liit esitas patendiametile taotluse registreerida enda nimele Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei kaubamärk 2009. aasta septembri lõpus.

IRL-i toonane peasekretär Margus Tsahkna ütles 2009. aasta sügisel BNS-ile, et Isamaa ja Res Publica Liit tahab võtta ERSP kaubamärgid oma kaitse alla, kuna erakond on ERSP-st läbi mitmete ühendamiste ja ühinemiste välja kasvanud. "Me ei luba solvata inimesi, kes omal ajal Nõukogude Liidu esimese demokraatliku erakonna loomise ja tegevuse juures on viibinud. See on meie kohus kõigi eesti asja ajanud inimeste ees," lausus Tsahkna 2009. aastal.

Vastuoluline poliitik Tiit Madisson teatas 2009. aasta augustis plaanist taasasutada Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei. Madissoni sõnul loodi 2009. aasta suvel ERSP taasasutav kogu, mille juhatus tegeleb asutajaliikmete registreerimise ja asutamiskongressi organiseerimisega. Mitu kunagi ERSP juhtkonda kuulunud inimest on Madissoni plaani tauninud.