Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Parts ütles BNS-ile, et ta ei ole Tallinnas ettevalmistamisel oleva ettepanekuga täpsemalt kursis ning ei saa sellele konkreetset hinnangut anda. "Ma suhtun igasugustesse ettevõtluspiirangutesse ettevaatusega, kuid enne Tallinna linna ettepanekule hinnangu andmist peaksin ma tutvuma linna argumentidega. Kui Tallinn valitsusele ettepaneku teeb, siis me vaatame selle üle ja kujundame oma seisukoha," lausus Parts.

Parts nentis, et ta ise viimasel aja väga sageli öösiti Tallinna meelelahutusasutustesse sattunud ei ole, kuid tema hinnangul peaks ka pealinnas olema inimestel võimalik osa saada ööelust, mis on linnaelu üks osa.

"Minu elukoha lähedal Nõmmel taolisi kõrtse ei ole ning mu aia taga öösiti ei jaurata. Samas, kui seda tehtaks, siis see kindlasti häiriks mind," lisas minister.

Tallinna linnavalitsus kiitis eile heaks ja saatis volikogule arutamiseks eelnõu, millega linn teeb valitsusele ettepaneku algatada kaubandustegevuse seaduse muudatus, võimaldamaks omavalitsustel kehtestada teatud piirkondade toitlustus- ja meelelahutuskohtadele lahtiolekuaja piirangud.

Eelnõu eesmärk on piirata Tallinna vanalinnas asuvate kõrtside ja meelealahutuskohtade lahtiolekuaegu, mille kohta on tulnud vanalinna elanikelt palju kaebusi.

Eelnõu seletuskirja koostanud Tallinna Kesklinna vanema Mihhail Korbi hinnangul võiks kaaluda Tallinnas piirangu kehtestamist kas kogu vanalinnale või näiteks territooriumile, mis piirneb Suur-Karja, Kuninga ja Harju tänava ning Vabaduse väljakuga. Kesklinna valitsus on konsulteerinud vanalinna elanikke koondava mittetulundusühingu Vanalinna Selts esindajatega, kelle sõnul on aktsepteeritav, et nädalavahetusel suletakse toitlustusettevõtted kell 2. Korbi hinnangul võiks vanalinna kõrtside sulgemisaeg olla kell 3.

Tallinna linnavalitsus märkis eelnõu seletuskirjas, et kaubandustegevuse seaduses puudub võimalus kehtestada territoriaalseid piiranguid toitlustamisega tegelevatele kauplejatele.

Tallinna kesklinna vanem Mihhail Korb tõdes, et pealinna ööelu on suures osas koondunud vanalinna ning enamik pubisid, ööklubisid ja baare on avatud varaste hommikutundideni või ka ööpäev läbi. "Viidatud tõsiasi on toonud Tallinnale Briti poissmeeste paradiisi või lihtsalt peopealinna maine, mida UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv linn ilmselgelt ei taotle," tõdes Korb.

Kesklinna valitsus on aastaid tegelenud ettevõtjate ja elanike vaheliste probleemide lahendamisega. Selleteemaliste haldus- ja kohtumenetluste arv kasvab ning järjest rohkem ilmneb probleeme kehtiva seaduse rakendamisel.

"Suur-Karja ja Väike-Karja tänava nurgal tegutseva hotelli Barons töötajate sõnul on lähiümbruse avaliku korra probleemid toonud kaasa selle, et takso- ja bussijuhid keelduvad nädalavahetuse öötundidel hotelli ette sõitmast. Tihti tuleb ette olukordi, kus hotellikülastajaid tuleb paigutada tubades ümber, sest nädalavahetusel on võimatu ööbida hotelli Suur-Karja tänava poolses osas, kus tegutseb mitu toitlustusasutust," märkis Korb.

Ta nentis, et politseil ega ka munitsipaalpolitseil ei ole pädevust hinnata toitlustusasutuse tekitatava müra tugevust. Müra järelevalve pädevus on terviseametil.

"Kuna öörahu häirimise tõendamiseks on vaja müra mõõta öisel ajal, eelneb sellele kokkulepe müra mõõtva ametiisiku ja öörahu puuduse all kannatava isiku vahel ning mõõtmine võtab aega paar tundi. Menetlus, mille eesmärk on tõendada teiste isikute rahu häirimine toitlustusasutuse edastatava muusikaga, on seega aeganõudev ja komplitseeritud ning seda ei saa teha planeerimata. Siinkohal on oluline ka asjaolu, et inimeste tänaval tekitatavale olmemürale ei ole seatud norme, määratud kasutatavaid mõõtmisvahendeid ja -spetsiifikat, mistõttu ei ole avalikku korda mitterikkuvate, tänaval suhtlevate inimeste korralekutsumiseks õiguslikku alust," nentis Korb.

Kehtiv kaubandustegevuse seadus võimaldab rakendada piiranguid, näiteks lühendada lahtiolekuaega kauplejatele ühekaupa. See menetlus eeldab veenvate tõendite olemasolu. Senise praktika kohaselt on linnavõim tõendina kasutanud elanike ütlusi, tervisekaitselabori läbiviidud müra mõõtmise tulemusprotokolle ja politseiraporteid. Haldusmenetluse kõik etapid võtavad ühe kaupleja puhul aega keskmiselt pool aastat või enamgi.

Tallinna vanalinnas tegutseb tänavu jaanuari seisuga 235 toitlustamisega tegelevat kauplejat, neist 80 on avatud ka pärast kella 2 öösel. Näiteks 96 meetri pikkusel Suur-Karja tänava lõigul, mis piirneb Baronsi hotelli ja Karjavärava platsiga, tegutseb 12 toitlustusettevõtet. Seega paikneb seal keskmiselt iga kaheksa meetri kohta üks meelelahutusasutus.