Res Publica pressiesindaja Allar Tankler ütles, et valimistulemused kohustavad erakonna liidrit alustama läbirääkimisi ja konsultatsioone valitsuskoalitsiooni moodustamiseks.

Res Publicaga võrdselt 28 riigikogu kohta kogunud Keskerakonna liider Edgar Savisaar samuti esmaspäeval kõnedele ei vasta ja puhkab kodus perekonna ringis, teatas erakonna infojuht Evelyn Sepp.

Esmaspäeva hommikul ütles aga Sepp, et Savisaare päevakava on tihe ja muutuv ning seetõttu on raske öelda, millal ta telefoniintervjuuks kümme minutit aega leida võiks.

Esmaspäeval kell 17 kokku tulev Res Publica eestseisus paneb paika delegatsiooni kõneluste pidamiseks teiste erakondadega ja koostab tegevuskava. “Konsulteerime kõigi erakondadega peale Keskerakonna,” lausus pressiesindaja.

Küsimusele, kas Parts on valmis ka peaministri rolli enda kanda võtma, vastas Tankler jaatavalt: “Loomulikult, ta on selleks valmistunud ja selleks kohustab teda ka valijate usaldus.”

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen avaldas arvamust, et pühapäevaseid valimistulemusi arvestades on keskerakonna võimusoov väheusutav.

Meelis Atonen nimetas võimalike koalitsioonipartneritena eeskätt Res Publicat ja Rahvaliitu. Viimast just tänu oma 13 kohale riigikogus, sest Isamaaliidu 7 kohast jääb nelja-aastast perspektiivi arvestades ilmselt väheks. Reformil, Res Publical ja Rahvaliidul on kolme peale 60 kohta, Reformil, Res Publical ja Isamaaliidul aga vaid 54 kohta riigikogus.

Atonen kordas juba varem Reformierakonna poolt öeldut, et neil on mitu valimislubadust, millest nad mingil juhul ei tagane. Nendeks on 20protsendiline üksikisiku tulumaks, palga maksmine sünnitanud emale ja kindel jah-sõna Euroliidule.

Atonen tõdes taas, et Reformierakond pole välistanud läbirääkimisi ühegi erakonnaga, kaasa arvatud Keskerakond, kes aga peaks selleks loobuma oma astmelise tulumaksu taotlusest.

Peaminister Siim Kallas avaldas arvamust, et astmelist tulumaksu Eestis ilmselt ei tule.

Peaministri nõunik Daniel Vaarik sõnas, et Siim Kallas hoidub esmaspäeval avalikest intervjuudest, kuna võimalike valitsuskoalitsioonide loomise teemal on veel vara rääkida. Küll on Kallas juba praegu seda meelt, et astmelist tulumaksu Eestis ei tule.

Sellest arvamusavaldusest on alust välja lugeda, et reformierakond näeb oma võimaliku partnerina tulevases koalitsioonis pigem Res Publicat kui Keskerakonda

Sel kolmapäeval on koos Reformierakonna juhatus, kes nimetab ka delegatsiooni läbirääkimisteks valitsuskoalitsiooni võimaliku moodustamise üle. Atonen lisas samas, et varjatud kõnelusi teiste erakondadega on peetud ja peetakse juba esmaspäeval.