„See on sügavalt minu isiklik ostsus ja tööandja ei ole mulle selleks survet avaldanud,“ ütles Merilai Delfile, kes enda sõnul on Keskerakonna liige olnud 2005. aastast. „Erakonnaga ei ole ma viimastel aastatel ennast sidunud. Tunnetasin ennast ametnikuna ja tegin otsuseid ametnikuna.“

Merilail oli enda sõnul plaan töötada Tallinna linnavalitsuses sügiseste valimisteni, kuid märtsi keskel avalikuks saanud e-kirjad ja nendest puhkenud skandaal sundisid teda tegema lahkumisotsuse juba praegu.

„Muidugi on mul sellest kahju. Igapäevane tööõhkkond abilinnapeade Taavi Aasa ja ka Kalle Klandorfiga oli hea,“ ei olnud tal otsestele ülemustele etteheiteid.

Ta tõdes, et tal ei olnud meeldiv ajalehes avaldatud kirjast lugeda, et tema töökoht sõltub parteiliste rahanõuete rahuldamisest ja linnapea heidab talle ette probleeme ametikohustuste täitmisel. „Milles need etteheited täpselt seisnesid, ma ei tea ja mingitest parteilistest ametikohustustest mul oma ülemuse, Taavi Aasaga juttu ei olnud,“ märkis Merilai, kes töötas abilinnapea nõunikuna poolteist aastat.

„Ehkki kõrvaltvaataja ja erakonna silmis oli mul poliitiline töökoht, olin ma oma meeleseisundilt ja igapäevases suhtluses ametnik,“ kinnitas Merilai kirjas sotsiaalmeedias. „Usun, et nii suhtusid minusse ka inimesed, kellega ma igapäevaseid tööasju ajasin. Oma töös ja arvamusavaldustes pidasin silmas eelkõige Tallinna ja linnaelanike huve ning välissuhtluses nägin ka Eesti mainekujundust.“

Merilai tegeles igapäevaselt Tallinna tasuta ühistranspordi välismeediakajastuse haldamisega.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal saatis erakonna esimehele linnapea Edgar Savisaarele kirja, milles teatas, et mitmed linnasüsteemis töötavad inimesed on Keskerakonnale liikmemakse võlgu. Toobali nimekirjas olid Marek Jürgenson, Erki Korp, Jaanus Martinov, Johannes Merilai, Otto Popel, Monica Rand ja Reena Tolmik. Popel lahkus töölt omal soovil, Rand viidi teisele töökohale.