“Keskerakonnas on kriis. Erakonna juhtimine on tsentraliseeritud ja juhikeskne. Erakonna volikogu on kujunenud tühjaks jututoaks, millel tegelikult pole väljundit ei juhatusse, erakonna tegevusse riigikogus ega ka reaalsesse poliitikasse. Keskerakonna lihtliikmed on võõrandunud nii erakonnast kui ka tema juhtimisest,” vahendab pöördumist Eesti Päevaleht.

“Erakonna juhtimise suurimaks veaks on vastaste ja oponentide otsimine ning võimetus leida koostööpartnereid. Keskerakond ei ole ühelegi teisele poliitilisele jõule eelistatud koostööpartneriks,” seisab kirjas.

Statistiliselt on Eestis enim valitsuses olnud Reformierakond — 65 kuud, Isamaaliit 63 kuud, Rahvaliit koos eelkäijatega 60 kuud, Mõõdukad ehk sotsiaaldemokraadid 58 kuud, Koonderakond 48 kuud ja Keskerakond 21 kuud

“Keskerakond, kes on küll deklareerinud koostöövalmidust teiste erakondadega, on tegelikkuses parteiliidrite isiklike suhete tõttu ohverdanud võimalused koostööks Keskerakonnaga sarnaseid ideid kandvate ja Eesti rahva enamuse vaateid esindavate erakondadega,” nendivad 27 keskerakondlast.

Nad tõdevad, et väga sageli tõlgendatakse erakonna tööreegleid vastavalt hetkevajadustele ja olupoliitikale.

“Halvaks näiteks on ka erakonna esimehe aktiivne, kõiki võtteid kasutav kampaania oma abikaasa upitamiseks erakonna parteilise tähtsuse poolest teisele ametikohale riigikogu fraktsiooni esimeheks,” leiavad kriitikud.

Kirja saatjad tõdevad, et Keskerakond on eiramas tasakaalustatud regionaalpoliitika põhimõtteid ja muutumas justkui Tallinna linnapea käepikenduseks riigikogus.

Pöördumisele alla kirjutanud keskerakondlased leiavad, et parteis puudub toimiv sisedemokraatia ja võimalus tõeliseks avalikuks diskussiooniks.

“Keskerakond vajab juhtimise radikaalset muutmist,” lõpetavad nad oma kirja.

Kirjale on alla kirjutanud Marika Anari, Andres Ellamaa, Toomas Hirbaum, Uno Kivik , Peeter Kreitzberg, Olev Laanjärv, Robert Lepikson, Jaanus Marrandi, Indrek Meelak, Sven Mikser, Taavi Nirk, Georg Pelisaar, Jaan Rohusaar, Sulev Roos, Viive Rosenberg, Raul Rosenberg, Tiina Selke, Mark Soosaar, Tarmo Tamm, Mati Tartu, Laine Tarvis, Kalle Toomet, Liina Tõnisson, Raivo Uukkivi, Hans Vinkman, Jüri Võigemast ja Harri Õunapuu.