Laulu muusika ja sõnade autor ning ühtlasi ka esitaja on Eesti tippu kuuluv müügitreener Ekke Lainsalu, kes tegi loo eelmisel nädalal, esialgu oma lõbuks. “Tegin loo lihtsalt selleks, et oleks üks vahva lugu. Reformierakonna ideoloogia on innovatiivne ja meelelaad uuenduslik ning sellest tuleneb ka see laul,” ütles Lainsalu Postimehele.

Reformierakonna pressiesindaja Triinu Rajasalu ütles Postimehele, et erakond on juba mõnda aega otsinud nn oma lugu, kuid tellimuse peale ei ole sobivat siiski sündinud. “Lainsalu kirjutas aga nüüd omal initsiatiivil laheda loo, mis väljendab väga hästi meie erakonna positiivsust,” ütles ta.

Rajasalu sõnul saab Lainsalu lugu erakonna üldiseks lauluks, mida saab esitada eri puhkudel. “See ei ole Riigikogu valimisteks mõeldud lugu, vaid jääb ka edaspidi meie erakonna looks.” Varasematel aastatel on Reformierakond valimiste eel kasutanud töötlust biitlite laulust “Kollane allveelaev” (Meil on Kallas ja meil on Kirsipuu, Reformierakond, Reformierakond jne). Keskerakond on Eesti erakondadest muusikale enim tähelepanu pööranud, muusikalise sõnumi olulisustamise juured ulatuvad juba Rahvarinde aegadesse (Vaid ühte hoides, vaid ühist leides…). Eriti aktiivne on muusika alal olnud Keskerakonna noortekogu. 1999. aastal sai ta hakkama üldsuses suuremat vastukaja tekitanud poliiträpiga “Hei-hoo”.

“Muusika keel on tihti mõjusamgi kui mis tahes sõnaline ettekanne. Õige lugu õigel kohal loob ka õige meeleolu. Keskerakond on oma suursündmusi ikka mõne uue lauluga tähistanud. Neist on kokku pandud ka CD,” ütles erakonna infojuht Evelyn Sepp.

Tema sõnul on peaasi, et erakonna laulust õhkuks head koos tegemise ja koosolemise tunnet.

Sepp jättis saladuseks, kas Keskerakond valimiste eel veel mõne uue lauluga üllatab. Postimehe andmetel pole uue valimislaulu väljapaiskamine välistatud.

Siiani värskeim Keskerakonna laul on partei 10. aastapäevaks valminud erakonna hümn “Meiega koos”, mida võis kuulda mullu augustis Keskerakonna valimiskonverentsil. Selle viisi ja sõnade autoriks on Riho Rõõmus.

Poliitilised konkurendid on seda laulu nii sisu kui vormi pärast nimetanud ka Keskerakonna Horst-Wessel-Lied’iks (Die Fahne hoch! Die Reihen dicht geschlossen!).

Isamaaliidu sõnumitoimkonna juht Aimar Altosaar ütles, et Isamaaliidul Riigikogu märtsivalimisteks uut valimislaulu kavas tellida pole.

Viimati telliti valimisteks laul “Minu isa maal” 1995. aastal. Laulu autorid olid Alo Mattiisen ja Villu Kangur ning esitajaks Ivo Linna. Laulu kasutati ka valimiskampaanias. Isamaaliit on valimiskampaanias laulu kasutanud ka aastal 1992, kui Ivo Linna laulis kihutusüritustel “Mina annan oma hääle ikka sulle, isamaa…”. Erakonnal endal kindlat ja püsivat tunnuslaulu pole. Altosaare sõnul kasutatakse seekordses valimiskampaanias Juhan Liivi mõtet “Minu erakond on eesti keel”.

Rahvaerakond Mõõdukad ei kavatse valimisteks mõne lauluga välja tulla, kinnitas partei meediajuht Olari Koppel. Erakonnal pole ka mingit tunnuslaulu.

Postimehe andmetel on Mõõdukate noorteorganisatsioon oma ürituste alustamisel kasutanud “Internatsionaali” versiooni ansambli Vennaskond esituses.

Res Publical on olemas oma tunnuslaul, seda on lauldud erakonna üritustel. Avalikkuse laiemat tähelepanu ei ole Tiit Kikase — Anzori Barkalaja laul pälvinud. Valimisteks mingit uut laulu pole kavandatud, kinnitas erakonna meediajuht Allar Tankler. Rahvaliidul seisab uue laulu loomine seisab alles ees. Erakonna koduleheküljel on üleval küll erakonna ametliku sümboolika all laul “Kodust algab Eestimaa”, kuid selle sisu ei vasta enam Rahvaliidu püüdlustele. Laulus rõhutatakse metsi ja heinamaad, samuti nimetatakse erakonda maarahva erakonnaks.

Laul pärineb ajast, mil eksisteeris veel Eesti Maarahva Erakond. Nüüd on Rahvaliit võtnud eesmärgiks olla universaalne erakond, kes näeb enda toetust nii maal kui linnades. Seetõttu on praegune laul vananenud.