Pärnu abilinnapea Jane Mets ütles Delfile, et nende 18 noore inimese tulevik on lahtine ja väga keeruline.

„Oleks meil töökohti varnast võtta, siis nad võiks aasta aega tööd teha,“ rääkis Mets. „Kuna neil pole lõputunnistust, siis nad ei saa ka edasi õppima minna või kui nad teevad seda oma 11. klassi tunnistusega, siis erialale, kus ei ole vajalik gümnaasiumiharidus.“

Metsa sõnul arutati täna Pärnu linnavalitsuses eksamikeskuse esindajaga, mis saab lastest edasi. „Kahjuks oli eksmikeskuse seisukoht ühene, et uus võimalus [eksamit sooritada] on järgmisel kevadel,“ ütles ta. „Me väga oleks oodanud ja lootnud, et oleks antud võimalus eksam veel sel suvel sooritada.“

Pärnu vene gümnaasiumis tegi bioloogia eksamit 21 õpilast ja 18 neist ei saanud lõpetada, sest eksamikeskus tuvastas kõrvalise abi kasutamise.

Metsa sõnul läks neil õpilastel teistes ainetes hästi ja ka bioloogias oleks enamik neist saanud kaugelt üle nõutava 20 punkti isegi siis, kui õpetaja etteöeldud vastused oleks valeks loetud.

„Kõige kurvem on see, et õpilased ei saa ka kusagile edasi õppima minna ja 12. klassis ei ole ka sellist võimalust, et nad jäävad klassikursust kordama,“ selgitas Mets. „Praegu nad gümnaasiumi lõputunnistust ei saanud.“

Kuidas see juriidiliselt täpselt vormistatakse arutab linnavalitsus esmaspäeval Pärnu vene gümnaasiumi direktori kohusetäitjaks määratava praeguse õppealajuhataja Kristiina Moissejenkoga.

„Kohtume temaga, et arutada ja anda nõu, kuidas neid kooli mitte lõpetanud noori inimesi aidata,“ kõneles Mets. „Selleks ajaks uurime välja kõik võimalused, mis neil üldse on alates bioloogiaalasest konsultatsioonist kuni töötukassani.“

Pärnu vene gümnaasiumis bioloogia riigieksamil õpilastele vastuseid ette öelnud õpetaja vallandamise otsustab kas praegu veel viimaseid päevi ametis olev direktor Vladimir Klevtsov või esmaspäevast tema kohusetäitja Kristiina Moissejenko.

Eksamikomisjonis olid bioloogiaõpetajad Ljudmilla Fedotova ja Valentina Judina, välisvaatlejana oli eksamil Pärnu vanalinna põhikooli õpetaja Klara Golovanova. Komisjoni esimees oli direktor Vladimir Klevtsov.

Linnavalitsus on Metsa sõnul seisukohal, et vastutuse selle eest, mis eksamil toimus, peab võtma direkor kui eksamikomisjoni esimees. Klevtsov sai eile linnalt oma töölepingu erakorralise ülesütlemise avalduse.

Reedel toimub linnavalitsuse istung, kus tuleb arutlusele linnavalitsuse korraldus Klevtsovi vabastamise kohta alates 2. juulist.