„See, mis puudutab õpetajaid, selle otsuse peab tegema kas täna veel ametis olev direktor või esmaspäevast tema asemele määratav kohusetäitja,“ ütles Pärnu abilinnapea Jane Mets Delfile.

„Minu isiklik seisukoht on, et selline õpetaja, kes on riigieksamil õpilastele ette öelnud ja sellega tekitanud olukorra, kus 18 õpilast ei saanud keskkooli lõpetada, ei saa õpetajana töötada,“ ütles Mets.

Kuna vastavalt seadusele on õpetajaga töölepingu sõlminud kooli direktor, siis saab ka tema selle lõpetada.

Metsa sõnul ei ole koolile direktori kohusetäitjat veel valitud. Kuna senine koolijuht Vladimir Klevtsov pidi esmaspäevast puhkusele jääma, siis oli tema kohusetäitjaks määratud kooli majandusjuhataja.

Majandusjuhataja ei ole aga linnavalitsuse hinnangul võimeline kooli sisuliselt juhtima ja sellepärast peetakse läbirääkimisi uue direktori kohusetäitja leidmiseks.

Kell 13 kohtuvad linnaametnikud eksamikeskuse esindajaga, et selgitada eelkõige seda, kes olid etteütlemisega seotud. „Laste seletuskirjadest on näha, et etteütlemise puhul on tegemist ühe õpetajaga,“ ütles Mets.

Eksamikomisjonis olid bioloogiaõpetajad Ljudmilla Fedotova ja Valentina Judina, välisvaatlejana oli eksamil Pärnu vanalinna põhikooli õpetaja Klara Golovanova. Komisjoni esimees oli direktor Vladimir Klevtsov.

Linnavalitsus on Metsa sõnul seisukohal, et vastutuse selle eest, mis eksamil toimus, peab võtma direkor kui eksamikomisjoni esimees.

Klevtsov sai eile linnalt oma töölepingu erakorralise ülesütlemise avalduse. Reedel toimub linnavalitsuse istung, kus tuleb arutlusele linnavalitsuse korraldus tema vabastamise kohta alates 2. juulist.

Metsa sõnul on Klevtsovil seejärel juriidiline õigus oma vallandamine vaidlustada. Avalikult on ta öelnud, et ta seda ka teeb.

Klevtsov on juba korra samast koolist ametist vabastatud, nimelt 2001. aastal seoses õpilaste arvu võltsimisega ja hindamise korra süstemaatilise rikkumisega.

Nii eksamikomisjoni koosseisu kui välisvaatleja kinnitab maavanem. Riigieksami organiseerib eksamikeskus.