Keskkonnaametis on valminud projekt “Lehmad linnas”, mille järgi Pärnu piiresse jäävat rannaala edaspidi enam ei niideta. Niidud lastakse hoopis lehmadel puhtaks süüa. Üks suur lehmakari peaks enda hoolde võtma Vana-Pärnu luha, kus lehmaomanikud ka 1970ndatel vissisid karjatasid ning teine ala algaks keskranna juurest ja ulatuks linnapiirini, kirjutab Õhtuleht.

Eesmärk on rannaniitude taastamine, taimekoosluse ja linnuliikide kaitse ning ala integreerimine linnaellu, selgitab üks projekti eestvedajaid, keskkonnaameti kaitse planeerimise spetsialist Moonika Ani: “Skandinaavias, Saksamaal, Taanis ja mujal Euroopas on selgunud, et karjatamine on kõige loodussõbralikum ja jätkusuutlikum rannaniitude kaitsmise viis.” 

Lehmad peaksid randa jõudma 2012.-2017. aastal, kuid enne tehakse peaproov — väljavalitavale katsealale otsitakse konkursiga loomapidaja, kelle 7-8 lehma niidule sööma lastakse, eelkõige tahetakse sellega välja selgitada, kuidas saavad inimene ja lehm rannas kõrvuti asjatada nii, et nad teineteist ei segaks.