Parlamendirühma hinnagul ei ole kaks aastat pärast Vene-Gruusia sõja puhkemist selle tagajärjed likvideeritud ning ulatuslik inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumine jätkub.

Samal ajal kui Gruusia on astunud endast olenevaid samme sõja tagajärgede likvideerimiseks, siis Venemaa pole parlamendirühma hinnangul täitnud ei 2008. aasta 12. augustil sõlmitud rahuleppe punkte ega ka rahvusvaheliste organisatsioonide korduvaid üleskutseid olukorda normaliseerida.

“On eriti kahetsusväärne, et suur osa Georgia territooriumist on endiselt okupeeritud, Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõjapõgenikel puudub võimalus naasta kodudesse ning Georgia kodanikel, samuti rahvusvahelistel organisatsioonidel, rahuvalve- ja humanitaarmissioonidel puudub ligipääs okupeeritud aladele,” seisab riigikogu saadikute avalduses.

Parlamendirühm kutsub üles Venemaal loobuma Lõuna-Osseetia ja Abhaasia ühepoolsest tunnustamisest ning astuma teisi samme Georgia territoriaalse terviklikkuse taastamiseks. Samuti soovitakse, et rahvusvahelised organisatsioonid, eeskätt ÜRO-d, OSCE-d, Euroopa Nõukogu ja Euroopa Liitu püsiks järjekindlalt Georgia territoriaalse terviklikkuse nõude juures ja panustaksid omapoolse abiga ning nõuaksid jätkuvalt ligipääsu okupeeritud aladele.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva Andres Herkeli juhitavasse parlamendirühma kuulub 26 Reformierakonna, IRL-i, Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Rahvaliidu esindajat.