11. jaanuaril 2003. aastal läks Gotlandi saare lähedal põhja kalalaev, millel Raudsepp töötas. Et mehe laipa ei leitud, tuli omastel tema surnuks tunnistamiseks teha kohtule avaldus. Seejärel sai Vieno Raudsepp, kellel abielust Ilmar-Andres Raudsepaga on poeg Jüri, hakata pärimisasju ajama, kirjutab Pärnu Postimees.

Mullu 16. septembril sai alaealine Jüri Raudsepp Pärnus notar Marje Jürioja büroost seadusjärgse pärimisõiguse tunnistuse, kus pärandvarana oli kirjas maja ning kaks Volvo sõiduautot.

Vieno Raudsepp ütles, et kuna tema ja Ilmar-Andres Raudsepp olid lahutatud, polnud tal kindlat teavet autode asukohast. Nii pöördus ta muu hulgas eradetektiivindusega tegeleva OÜ Sempeltoni poole, mille omanik Heikki Voor-Voort nõustus autod välja otsima ja nad omanikule ära tooma.

Voor-Voort sai ühelt Raudsepa naabrilt kohe kätte ühe auto. Teise, rohkem kui kümme aastat vana Volvo 940 andnud talle üle Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse vanemkonstaabel Sulev Erm.

Kohe aga selgus, et auto on 8. septembril 2004 ehk mõni päev enne seda, kui Jüri Raudsepale seadusjärgse pärimisõiguse tunnistus välja anti, omanikku vahetanud ja kuulub nüüd Vaiko Vaabelile.

Politsei kuulutas auto tagaotsitavaks ja tõi ta aasta lõpul Pärnu Mai tänavalt prefektuuri hoovi. Ühtlasi alustati juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlus.

Ermi jutu järgi olid nad Ilmar-Andres Raudsepaga väga head sõbrad. Kõnealuse Volvo oli ostnud politseioksjonilt tema ja Raudsepa nimele vormistati sõiduk seetõttu, et too Rootsis selle sisu ära vahetaks. “Volitusega autode puhul oli tollal piiril igavene jama, otsiti narkootikume ja lammutati kõik laiali,” rääkis Erm. 2003. aasta alguses võttis Raudsepp vastu kuuajalise lepingu Rootsi, kus ta oli ennegi tööl käinud. “Et ta läks nii lühikeseks ajaks ja pidi pikki päevi tegema, otsustasime, et seekord ta autot kaasa ei võta, et võib-olla kevade poole, kui uus minek tuleb,” selgitas Erm.

Igaks juhuks tegid mehed lepingu, millega Raudsepp nõustus auto müügiga. “Kui keegi oleks head hinda pakkunud, oleks ma igal juhul müünud,” möönab Erm. Tema jutu järgi võinuks tehingu vormistamisega autoregistris kauemgi oodata, sest omaniku tahet kajastav dokument oli tal olemas. Et see toimus mullu septembris, on tema sõnul juhus. Vaiko Vaabel, kelle nimel auto praegu on, on Ermi poeg.

Vieno Raudsepa arvates pidanuks Erm talle autoga seotud asju varem rääkima, nüüd on see paraku pärandvara.

Praegu seisab vaidlusalune auto Pärnus politseiprefektuuri hoovil. Kriminaalmenetluses on nii Erm, Voor-Voort kui Vieno Raudsepp esialgu tunnistajana üle kuulatud.