Eile saates "Pealtnägija" näidatud "naljaks" osutunud pantvangiloo keskmes olnud ärimehed on seni pääsenud puhtalt: 16. oktoobril tehtud, kuid veel jõustumata Harju maakohtu otsuse kohaselt lõpetati meeste vastu väärteomenetlus, kuna nende "teos puuduvad väärteo tunnused".

"Sisuliselt ütles kohtunik Merle Parts, et tõmmake uttu politsei, teil pole tõendeid," rääkis küll mitte kohtu all olnud, kuid juhtumiga mõnevõrra seotud tuntud seltskonnategelane ja ärimees Juhan Saul Gross Delfile.

"Ütlen sulle ausalt, et kas ma tõesti pean kõik lumehanges lamavad inimesed sinna surema jätma? Algas ju kõik sellest, et tüüp lamas seal...ega mina teadnud, et ta inglane on. Ma läksin oma advokaadiga mööda ja nägin, et kutt lamab hanges, jalad püsti," kirjeldab Gross juhtunut telefonivestluses.

"Tead, olen siin Helsingis praegu muideks, võtsin vabaks natukeseks, mul ühed pingelised läbirääkimised pooleli," pistab mees intervjuu ajal vahele.

Inglane otsustati koju viia ja talle viina anda

Grossi sõnul hakkas ta pärast inglase hangest avastamist juba numbrit 112 valima, kuid otsustas mehe siiski püsti tõsta, tuppa viia ja talle 100 grammi viina anda. "See mis pärast juhtus, seda ma ei tea. Ma startisin kell 9 hommikul ja minuga oligi lõpp. Olen nüüd selle abistamise pärast sisuliselt kolm korda Pärnu maanteel (Põhja prefektuuri hoone - toim) ja korra kohtus käinud ja mitte ükski institutsioon ei ole öelnud, et aitäh, sa päästsid inimese," rääkis Gross.

Kuigi mees ise enda väitel enam korterisse "nalja "tegema ei jäänud, siis olla asjaosalised teda hiljem mõnevõrra korteris toimunust siiski valgustanud. "Me eile vaatasime koos saadet ja hirnusime kõik, sest politsei paneb ikka sellist valet seal. Kogu see seltskond oli muideks minu juures ja ainus, mis tõsi oli, olid need SMS-id," rääkis Gross.

"Tegelikult ei olegi siin midagi seletada. Toimus mingi joomine, see inglane oli ise nõus, tahtis teha nalja ja pilte jne. Ja tead, mis kogu loo mõte on? Sellel inglasel oli ainukesena mingi imelik telefon, et temal üksinda oli maailmas selline laadija /.../ ja keegi ei mõelnud ka siis, et selline jama võiks olla sellest," kirjeldas Gross.

Gross: ma ei tea, kes selle kinni maksab

Olgugi, et Gross enda sõnutsi nn naljast osa ei võtnud, ei kiida ta siiski enda ja sõprade tegevust heaks. Veelgi enam, mehe sõnul arvab ta, et politseil on tegelikult pigem siin õigus ja nad käitusid igati adekvaatselt. Sellest hoolimata ei osanud Gross arvata, kes kogu operatsiooni kinni maksma peaks.

"Hea küsimus! See ongi kõige tähtsam, et kes siis maksab? Ka minul oli see küsimus ja ma ütlen ausalt, et ma ei tea. Küsiksin selle kohta, et kes maksab mulle heateo eest medali kinni. Tõstsin suvalise tüübi lumehangest üles ja nüüd ei jäänud heategu karistamata," leiab Gross ja lisab lõpetuseks tegemist oli ikka lolli naljaga, mida keegi kunagi korrata ei tohiks.