"Tänu tugevale kapitaliseeritusele oleme väljastanud eluasemelaene kogu aeg - nii headel kui ka halbadel aegadel. Eluasemelaenu tingimuste muutmine tuleneb nii turusituatsioonist kui ka panga krediitipoliitikast," rääkis Nordea jaepanganduse juht Olavi Pakkonen, kuid ei soovinud kampaania algusaega täpsustada. Küll aga langetas pank märtsi viimasel nädalal Nordea EEK Prime'i baasintressimäära, mis panga sõnul ei ole siiski eluasemelaenukampaania alguskuupäev, kirjutab Äripäev.

"Tegelikult on pangad viimsed pool aastat sellise hoiakuga, et nad on valmis eluasemelaenu välja andma," sõnas ASi Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. "Siin on küsimus, et kes tuleb välja kampaaniaga, kes vaikimisi. Tõsi on, et mitte kõik kommertspangad ei otsi uusi kliente, aga siiski enamik suuremaid pankasid on valmis eluaselaenu mõistlikel tingimustel väljastama," rääkis ta ja tõi näite, et SEB tuli turule kindlustusega töökaotuse ja -võimetuse vastu. "See näitab, et nad on huvitatud turul laenamisest."

Sooman kinnitas, et huvi kinnisvara vastu on kasvanud. "Viimase poole aasta jooksul on hinnatase stabiliseerinud ja teiseks, tehingute arv on tõusu teel," lisas ta. "Inimesed, kes on oma ostuotsust aastaid edasi lükanud, ning kui nad praegu on veel maksejõulised ja nende ostujõud on säilinud, siis nad teevad ikkagi selle kinnisvaraostu ära. Suhteliselt eranditult kõik turuosalised tõdevad, et põhi on käes," rääkis ta. "Eelmisel aastal jäid tehingud puhtalt selle taha, et pankade tingimused olid nii halvad. Aga tänavu on pangad ikkagi maha rahunenud, kahjud on kokku löödud ning on aru saadud, et nüüd tuleb edasi elada." Eesti laenuralli algusajaks oli 2003. aasta ja selle eestvedajaks peetakse just Nordea Eesti filiaali, mille laenumaht kasvas 2003. aastal 58%. Järgnesid Sampo Pank 40% ning toonane Ühispank 27%-lise laenumahu kasvuga. Suurima laenuportfelliga Hansapangal kasvas laenumaht 2003. aastal 22%. Reaktsioonina vabastati 2004. aasta mais laenurallile loiult reageerinud panga eraisikute panganduse juht Andres Liinat töölt.