Vastavalt Ida-Virumaa taimetoodangu inspektsiooni ning talunike tähelepanekutele ilmusid esimesed kartulimardikad Eestis ja Lätis mai lõpus — juuni alguses. Arvatakse, et need sattusid siia koos tsükloniga Valgevenemaalt, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Talunik Vello Saare sõnul tiirlesid paar päeva pärast põllu mürkkemikaalidega pritsimist mardikad taas põllu peal. “Kui südamelt ära rääkida, siis mina enam ei tea, mida teha, et kogu saaki mitte kaotada. Me kasutasime kõiki meile kättesaadavaid meetmeid — pritsisime põllu mürkainetega üle, korjasime mardikaid käsitsi… Panime neid korvi nagu seeni, kuid järgmisel päeval olid kõik kartulid jälle nende lendavate olenditega kaetud. Mulle isegi tundus, et neid oli iga korraga rohkem. Tõenäoliselt lendasid naaberpõldudelt…” räägib Vello.

Kartulipõldude totaalne töötlemine õhust on näidanud, et pärast seda on kartulimardikaga saastumise tase juhitav umbes kolme aasta jooksul, kuid pestitsiidid muutuvad tõsiseks takistuseks Eestis toodetud kartuli ekspordile. Eelmisel aastal kasutati Venemaal ühte Lääne-Euroopa ja USA jaoks mittetraditsioonilist meetodit. Kemerovo oblastis pidasid vaimulikud eripalvuse usukannataja Trifoni auks, milles palusid kaitsta põldusid ja juurviljaaedu koloraadomardika ja teiste hädade eest. Koguduseliikmete sõnul lendasid paari päeva pärast kõik kartulimardikad ära ning nende tõugud surid.