Palts ütles TV3 “Seitsmestele uudistele”, et ta on koalitsiooni linnapea ja on seda praegu edasi. Palts väitis, et tema asi ei ole lugeda volikogus hääli. “Mina olen sellega rahul, et olen saanud linnarahvast hästi teenida ja usun, et teenin aasta aega veel,” ütles Palts.

Palts väitis, et oli Reformierakonnaga täiesti lähedal ühisele laenusummale, mille üle oleks saanud jõuda kokkuleppele. Ka Siim Kallas lubas omalt poolt aidata kaasa Tallinna tulude poole suurendamisele, lisas Palts.

Reformierakonna Tallinna piirkonna esimehe Urmas Paeti sõnul on otsusel lahkuda koalitsioonist kaks peapõhjust. “Esiteks ei saa me nõustuda sooviga üle jõu elada, mida suur laenuplaan on. See seaks löögi alla Tallinna investeerimisvõime järgnevatel aastatel ning kergitaks ka näiteks ehitushindu.”

Paet ütles, et lisaks sellele, et pole võimalik üle oma võimete elada, pole ka koalitsioonis suhtlemine normaalne. “Koalitsioon ei tööta, sest on umbes 14 partnerit, kellega tuleb läbi rääkida,” ütles Paet.

Lisaks mõistusevastasele laenuplaanile on Reformierakonna hinnangul nördimapanev turvalisus- ja integratsiooniametis toimunud raharaiskamine.

Opositsioonilise Keskerakonna liider Edgar Savisaar ütles ETAle, et Keskerakond soovib kohtuda Reformierakonna juhtidega, et saada rohkem teavet Reformierakonna otsusest lahkuda Tallinna koalitsioonist.

“Me oleme juba mõnda aega olnud arvamusel, et Reformierakonna võimalused selles koalitsioonis on suhteliselt ennast ammendanud,” lausus Savisaar.

Savisaar kinnitas, et Keskerakond on valmis Reformierakonnaga läbi rääkima ja kas täna (kolmapäeva — toim) õhtul või neljapäeva hommikul on kavas kohtuda Reformierakonna Tallinna juhtidega. Savisaar ütles, et ta ei välista praeguses olukorras mitte midagi, ka seda, et Tallinnas võiks korduda nn Tartu mudel, kus võimuliitu kuuluvad Reformierakond ja Keskerakond.

Nii pealinna võimuliitu kuuluvate Mõõdukate Tallinna piirkonna juht Mart Meri kui Isamaaliidu Tallinna piirkonna juht Aimar Altosaar avaldasid üllatust Reformierakonna otsuse üle.

Me ei pea Reformierakonna käitumist korrektseks, samas oleme jätkuvalt valmis dialoogiks nii Reformierakonna kui kõigi teiste poliitiliste jõududega, teatas Isamaaliidu Tallinna piirkonna juhatus.

Isamaaliit pidas Reformierakonna kolmapäevast avaldust ootamatuks ning selle motiive otsituteks ja põhjendamatuteks, ütles Altosaar. Isamaaliidu hinnangul on Tallinna linna juhtimine läinud edukalt, eelarve läbirääkimised on koalitsioonis juba lõpusirgel ja kokkulepped olemas.

“Peame kummaliseks süüdistusi Leivi Šeri kuritarvituste asjus, sest see probleem on lahenduse leidnud just tänu Isamaaliidu linnapea Tõnis Paltsi ja revisjonikomisjoni esimehe Jaana Padriku otsustavale tegutsemisele,” teatas Isamaaliit.

Reformierakondlase Priit Vilba TV3-le antud usutlusest selgub Isamaaliidu andmeil, et Reformierakond pidas sõnamurdlikult juba ammu läbirääkimisi Isamaaliidu ja teiste koalitsioonipartnerite selja taga.

Mõõdukate Tallinna ühisjuhatuse esimees Mart Meri nimetas Reformierakonna pealinna valitsusliidust lahkumise ettekäändeid otsituteks ega uskunud, et Keskerakond ja Reformierakond suudaksid kahepeale uue koalitsiooni moodustada.

“Mind paneb imestama Reformierakonna otsuse ajastatus, sest koalitsioonis eelarve erimeelsuste lahendamiseks loodud töörühm pole oma tööd veel lõpetanud,” ütles Meri kolmapäeval BNS-ile.

Teiseks on Meri sõnul naljakas eelarve mahtu puudutav süüdistus. “Väga suur on ju ka Reformierakonda kuuluva abilinnapea Toivo Ninnase haldusalas kavandatavate investeeringute maht,” lisas ta.

Meri avaldas lootust, et kui Tallinna võimuliit tõepoolest laguneb, ei mõjuta see olukorda Toompeal. “Kuigi Toompea ja Tallinn on väga tihedalt põimunud, tahaksid Mõõdukad neid kaht asja lahus hoida,” ütles Meri. Samas lisas ta, et ettekäänete otsitus ja mõned viimase aja märgid riigikogus viitavad võimalusele, et mitte kõik reformierakondlased seda ei suuda.

Meri hinnangul ei suudaks Keskerakond ja Reformierakond Tallinnas vaid kahekesi tõhusat koalitsiooni moodustada. “Ülekaal oleks nii õhkõrn, et ilmselt peavad nad liitlasi otsima. Seega saaksid kaalukeeleks jälle need samad vene erakondade esindajad, kelle kuulumist koalitsiooni Keskerakond praegu ette heidab.”