"Pada sõimab katelt, ütlen ma," kirjutas Urve Palo sotsiaalmeedias.

Presidendiks pürgijate debatil Mailis Repsi suunal seksistliku nalja teinud Jõksi käitumisele reageeris hulk avaliku elu tegelasi ja poliitikuid, nende seas ka haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, kes pidas Jõksi tülinorijaks.

"Päeval, mil meedias paljud arvajad tuliselt arutavad, kas kandidaat Jõksi seksistlik repliik kandidaat Repsi aadressil oli ebaõnnestunud, kuid andeksantav nali, või hoopis andestamatu enesepaljastus (tundes inimest, ilmselt esimene) ilmub ei-tea-kust välja presidendikandidaatide kõlbelisuse "ülemekspert" Jürgen Ligi. Jah, seesama Ligi, kes hoolimata oma mitmetest karjuvalt kohatutest väljaütlemistest on endiselt minister, kusjuures ta on HARIDUSminister. Pada sõimab katelt, ütlen ma," sõnas Palo, tuues välja, et kui naised Ligi kõnepruugis osutunud mõttetuteks seelikukandjatest kaagutajateks, siis meeste - antud juhul siis ka Jõksi - jaoks on ekspert Ligil varnast võtta kindlalt töötav riigireeturi silt.

Jürgen Ligi on Kaja Kallase suunal öelnud "Kaunid suured silmad on tavaliselt olnud kinnise suu kohal."

"Ära nüüd kaaguta, ole vait, sa lubasid, et sa oled vait, kui teine räägib!" ütles Jürgen Ligi Kadri Simsonile. Ligi taolisi sõnavõtte on olnud nii tihedalt, et talle on pühendatud eraldi artikkel.

"Selline lahmiv sildistamine on ikka liig mis liig. Tundub, et Reformierakonna ladviku otsustamatuse tõttu on sõna kästud võtta "vanal heal" Ligil. Küll lapsesuu segadust tekitab ja tähelepanu mujale viib. Kahju, mingi viisakus võiks ju presidendidebati puhul ikka säilida," kirjeldas Palo.

Hiljem selgitas Palo, et tavaliselt ta Jürgen Ligi tülinorimistele ei reageeri, sest see on osa tema poliitikuksolemisest ja sellises maadluses saab ka puhas poriseks, kuid tänastele süüdistustele Allar Jõksi aadressil ei saa vastamata jätta. "Ligi väljaütlemised esindavad mõtteviisi, et valitud poliitikutel on absoluutne õigus otsustada, mis on õige ja vajalik ja teised hoidku suu kinni ja ärgu kaagutagu. Just selline suhtumine viib inimeste võõrandumiseni oma riigist," selgitas Palo, ja lisas, et Ligi poolt väljaöeldu näitab tegelikult kartust iseseisva mõtlemisvõimega Eesti Vabariigi Presidendi üleskerkimise vastu.

"Presidendi põhiroll on põhiseaduse kaitsmine. See, aga võib tähendab paraku ka vastuollu minemist peavooluga. Nii erakondade rahastamine kui ka riigiettevõtete juhtimine on teemad, kus Jõks on tihti alguses seisnud üksinda, toeks vaid põhiseadus. Ei Ligi arvamus ega ka mõnede juristide ja poliitikute konsensus, ei ole põhiseadusküsimustes paraku tõe allikas," selgitas Palo.

Reedel Arvamusfestivali presidendikandidaatide debatis tegi IRL-i ja Vabaerakonna kandidaat Jõks mitu küsitavat märkust. Kõige teravamat vastukaja sai Jõksi kommentaar Mailis Repsile pärast seda, kui Reps ütles, et ühtib Jõksi arvamusega. "Ütled, et ühtid minuga, aga mul on täna naine kaasas," proovis Jõks nalja teha. Hiljem tunnistas Jõks, et nali oli ebaõnnestunud ning vabandas kohatu käitumise pärast.