Üheks võimalikuks kandidaadiks välisministri kohale oleks riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni juht, Taavi Rõivase nõuandja ja reformierakondlane Kalle ­Palling. Pallingu sõnul on tegu suure otsusega, mis nõuab pikemat kaalumist.

Rõivasega on Palling rääkinud kõikvõimalikel teemadel. "Aga sel teemal ei ole küll rääkinud, ja isegi kui oleks, ei ole enne mitte midagi kommeneerida, kui otsused on tehtud nii tema (Rõivase - toim.) kui ka selle võimaliku kandidaadi peas. See inimene peab ise nõustuma," kirjeldas Palling.

Kui Rõivas peaks Pallingule välisministri kohta pakkuma, võtaks parlamendisaadik enne tähtsat otsust aja maha. "Kaaluksin, arutaksin seda mõtet oma toetajate, perega, ja siis langetaks otsuse. Igal juhul ükskõik kelle jaoks on see suur otsus," sõnas Palling.

Pallingu sõnul viitas Marina Kaljuranna eilne tagasiastumisavaldus sellele, et niivõrd tõsise sooviga presidendiks kandideerides oli Kaljurand välisministri ametist lahkumise otsuse varem teinud.

"Eks ta on ennast kogu presidendikampaania vältel ju mõelnud eelkõige presidendikandidaadina ja siis juba presidendina," lisas Palling.

Välisministri ametikohale jagub Pallingu sõnul valikut nii parlamendiliikmete kui ka välisteenistujate seas. "Siin valikust puudu ei tohiks jääda. Aga see on igal juhul peaministri otsus ja ülesanne, mille ta peab oma peas eelkõige ära lahendama ja saama selleks erakonna juhatuses toetuses ja laiemalt ning viima selle avalduse Kadriorgu," sõnas Palling.

Eesti Päevaleht kirjutab, et üks loogiline koht, kust uut välisministrit otsida, oleks riigikogu väliskomisjon. Seal on Reformierakonnast Anne Sulling, Keit Pentus-­Rosimannus ja Eerik-Niiles Kross. Kaks viimati nimetatut toetavad aga presidendina Kaljuranda. Pealegi ei sobiks Kross oma tausta pärast ja Pentus-­Rosimannus on kinnitanud, et ei pretendeeri sel korral välisministriks. Sulling on eeskätt majandusinimene, kuid korra siiski ministriametit proovinud.

Juba nädala keskel levisid oletused, et oma tuttavasse kabinetti võiks naasta euro­parlamendi saadik Urmas Paet. Praegu paraolümpiamängudel viibiv Paet ei soovinud sel teemal vestelda.