“Uurimine käib,” ütles Harju politsei pressiesindaja Urmas Krull Eesti Päevalehele. “Kriminaalasjad on algatatud huligaansuse tunnustel, kuid süüdistust ei ole kellelegi veel esitatud.”

Krulli sõnul loodab politsei süüdistuste esitamiseni jõuda võib-olla alles kuu aja pärast.

“Tegemist on mahuka kriminaalasjaga,” ütles Krull. “Et kõik asjaolud täpselt välja selgitada, tuleb juhtumit põhjalikult uurida.”

Harju politsei algatas esimese kriminaalasja vägivalla kohta Paldiskis juuli lõpus, kui kamp rahuoperatsioonide keskuse elukutselisi sõdureid peksis Paldiski elanikke, kuna venelased ei suutnud neile eesti keeles vastata.

Teise kriminaalasja algatas politsei septembri alguses, kui Paldiski venekeelsed elanikud ühes linnakese baaris seal lõõgastunud rahuvalvajad vigaseks peksid.

Samal ajal algatas kaitsejõudude peastaabi sõjaväepolitsei kaitseväesisese teenistusliku juurdluse, mis on lõppenud ning mille tulemusel on sõjaväelased juba kaitseväesiseselt oma karistused kätte saanud.

10. augustil karistas kaitseväe juhataja kontradmiral Tarmo Kõuts distsiplinaarkorras väeosa sisekorda rikkunud 21 kaitseväelast. Üheksal neist (allohvitserid ja kapralid), alandati auastet ühe astme võrra ning 12 sai valju noomituse. Viis kaitseväelast vabastati lepingulisest tegevteenistusest.

Rahuoperatsioonide keskuse ülem major Aivar Jaeski ja keskuse staabiülem kapten Peeter Mitt said kaitseväe juhatajalt noomituse. Mitt viidi rahuoperatsioonide keskusest üle kaitsejõudude peastaapi staabiohvitseriks.

Kaitsejõudude peastaabi avalike suhete teenistuse ülema Peeter Tali sõnul andis sõjaväepolitsei kõik teenistusliku juurdluse materjalid edasi Harju politseile.