„Homme hommikul arutab Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee Venemaa edasise liikmelisuse küsimust. Olen teinud ettepaneku, et Venemaa tuleb organisatsioonist välja visata. Euroopa Nõukogu tugineb inimõigustele ja rahule ning agressori Venemaa koht ei ole Ukraina sündmuste taustal enam selles organisatsioonis,“ ütles Pakosta Strasbourgis.

„Venemaa enda süüdistused inimõiguste rikkumise kohta Ukrainas on seda kohatumad, et rahvusvähemuste õigusi rikutakse äsjase Euroopa Nõukogu vähemusrahvuste õiguste komisjoni raporti järgi mitte Ukrainas, vaid Venemaal,“ rääkis Pakosta.

Venemaa ENPA liikmelisuse peatamiseks allkirja andnud Pakosta kutsub Venemaad üles lõpetama provokaatorite saatmist Ukrainasse ja nüüd juba ka Balti riikidesse. Mitme sõltumatu vaatleja hinnangul on Pakosta sõnul provokaatorid Ukrainas erariides Vene eriväelased.

Pakosta lisas, et Ukraina ülemraada tegevus on täiesti seaduslik ja kõik Venemaa katsed iseseisva riigi seaduslikult ja demokraatlikult valitud parlamenti vaidlustada on lubamatud. „Venemaa huvi on tekitada võimalikult palju segadust enne 25. mai presidendi valimisi Ukrainas, et need valimised nurjata. Meie ülesanne on igati toetada Ukraina rahvast selles, et need valimised õnnestuksid,“ rääkis ta.

ENPA kevadsessioon toimub Strasbourgis 7.-11. aprillil. Eesti delegatsiooni kuuluvad delegatsiooni juht Liisa Pakosta ning Margus Hanson, Mailis Reps, Rait Maruste ja Ester Tuiksoo.