Tallinna linnavalitsus otsustas eile, et sügisel lasteaiarühmadesse uusi lapsi ei võeta, sest sotsiaalministeeriumi kehtestatud tervisekaitsenõudeid ei ole võimalik selleks ajaks täita.

Pakosta sõnul viitab Tallinn oma otsuses koolieelse lasteasutuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse sellistele paragrahvidele, mis kuidagi asjasse ei puutu ja mida keegi ka muutnud ei ole.

Tallinna haridusameti juht Andres Pajula ütles eile linnavalitsuse pressikonverentsil, et sotsiaalministri kehtestatud nõudmiste täitmiseks peab ehitama juurde 30-50 lasteaeda ning kõik olemasolevad lasteaiad renoveerima.

Isamaa ja Res Publica liitu kuuluva Pakosta sõnul ei vasta see jutt kindlasti tõele, vaid on hädavale, varjamaks Tallinna tegelikku probleemi, milleks on ülemäära palju vähendatud lasteaedade eelarved. "Mina kahtleksin lugupeetud väljaütlejate arvutusoskuses. See sotsiaalministri määrus käsitleb uusi, projekteeritavaid lasteaedasid," ütles Pakosta Delfile.

1. jaanuarist kehtestatud nõudmised sätestavad, et iga lapse kohta rühma nimekirjas (mitte kohal käivatest lastest) peab olema 1 ruutmeeter wc-pinda. Enamikus 1950-60ndatel ehitatud lasteaedades on Pajula sõnul rühma kohta 9 ruutmeetrit wc-pinda, seega saaks rühmas olla vaid 9 last ning kogu lasteaia peale 4x9 ehk 36 last.

Pakosta kinnitas, et kuigi ruumipuudus Tallinna lasteaedades on reaalne probleem, ei puuduta sotsiaalministri kehtestatud normatiivid enamikke juba olemasolevaid lasteaedu. "Tervisekaitseametnike mure on selles, et üle mõistuse ei mindaks täiendavate laste rühmadesse toppimisega. Olemasolevas lasteaias tuleb lahendada see küsimus mõistuspärasel moel. See ei tähenda seda, et maja tuleb ümber ehitada või lapsed tuleb lasteaiast välja visata, ning loomulikult tuleb ka uusi lasteaedu ehitada, kuni titeõnne Eesti rahval jagub."

Juttu sellest, et kõik registreeritud lapsed lasteaias niikuinii korraga kohal ei käi, peab Pakosta jamaks. "Mul on neli last lasteaias käinud, väga harvad on olnud need päevad, kus nad üleüldse puudunud on."

Riigi ja linnavõimu vahelises kempluses näeb Pakosta vaid üht lahendust - Tallinn peab vastuvõetud määruse punkti tühistama. "See nõue on täiesti alusetu. See eilne Tallinna linnavalitsuse määruse punkt ei tugine sotsiaalministri määrusele, kuna ta ei saagi sellele tugineda. Ma arvan, et piisav hulk lapsevanemaid lihtsalt pöördub kohtu poole," ütles Pakosta.