"Üldiselt usutakse kõikides vähegi demokraatlikes riikides, et poliitiku laen eraisikult, saati siis veel tundmatult eraisikult, on saatanast või minimaalselt mittesoovitatav," leidis Pakosta.

Eestil on tema sõnul põhjust muretseda Edgar Savisaare vägagi hämarate rahaasjade pärast juba kasvõi seetõttu, et sellised asjad on rahvusvahelise tähelepanu objektid. Just hakkab vaibuma tänavuse ühe suurema rahaskandaali tipp, nimelt kui ilmnes Küprose kriisi käigus, et pangad on osaliselt kustutanud mitme poliitiku laene. Ehkki enamus laenukustutustest puudutasid eraettevõtteid, siis rahvusvahelise tähelepanu keskmesse tõusus just poliitikute laenude osaline kustutamine, praegu menetleb seda küsimust Küprose parlamendi eetikakomitee.

Pakosta tõi näiteks hetkel lõõmava skandaali Hispaania Partido Populari juhtliikmete mustalt või vähemalt väga segastel asjaoludel makstud palkadega. Skandaal algas juba aasta alguses, kui Hispaania poliitikute hämarad rahaasjad välja tulid, ent möödunud nädalal ilmnes, et peaminister Mariano Rajoy võib olla saanud aastas 42 000 eurot seletamatutel asjaoludel lisateenistust aastas - seepeale nõutakse peaministri tagasiastmist ning juba on jõudnud järgneda ka IMF halvenenud prognoos Hispaania üldise kriisi lõpuaja suhtes. Nüüd ennustatakse, et rahval tuleb väiksemaid sissetulekuid ja suurt töötuse määra kannatada veel vähemalt 2015 aasta lõpuni, ning kohapeal nähakse selget seost poliitikute hämarate sissetulekute ning kestva kriisi vahel, milles kindlasti on tõetera sees.

"Nüüd ajab advokaat rahvale häma mingist ühe raamatu honorarist summas 173 551 eurot, mis esiteks on selgelt erinev summa tavapäraselt kirjanikele või raamatuautoritele makstavatest honoraridest," märkis Pakosta. Ta tõi võrdluseks, et mullune kultuurikapitali kirjanike "tippteenija" Tõnu Õnnepalu sai 11 400 eurot, enim toetusi jäävad summadena 1000 - 1500 euro piiresse.

"Seega tekib kergesti kahtlus, et mitte ainult eraisiku laenu kustutamine pole hämar, vaid sama hämar on ka üle kümne korra tippkirjanikega võrreldes makstud honorar, no ja ma ei hakka vast nimetama siin oma arvamust raamatu enda kvaliteedi kohta, las ilu olla lugejate silmades," lisas Pakosta.

"Igatahes kui vaatame euroopalikku tausta, siis tõlgendataks selliseid asju ilmselt varjatud töötasuna ning nõutaks poliitiku tagasiastumist. Võib-olla Venemaal või Nigeerias vaadataks tõesti sellistele asjadele kui isakese loomulikule tarbimisvajadusele," teatas Pakosta.

Pakosta lisas, et kuna erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Ardo Ojasalu on teinud ettepaneku, et riigikogu korruptsioonikomisjon peaks seda temaatikat arutama, siis korruptsioonikomisjon kindlasti peaks seda tegema.

"Otsuse päevakorra osas teeb muidugi komisjon ja kujutan juba ette keskerakondlaste ägedat vastuseisu. Riigikogu erikomisjon ei saa kasutada samu vahendeid, mis on kasutada rahaskandaali juba otsast uurival prokuratuuril, ent selles juhtumis on kõige olulisem eetiline hinnang. Kõik üksikult sõna võtnud poliitikud on Edgar Savisaare valepalga ja laenukustutuse hukka mõistnud," lisas Pakosta.