Pai ütles täna pressikonverentsil, et nuku- ja noorsooteatrit haldav sihtasutus NUKU kontrollib muusikateoste kasutamise autoriõigust kümnes praeguseks maha kantud ja kolmes noortestuudio lavastuses, kirjutab BNS.

Pai sõnul on teatril otselepingud autoritega 20 lavastusele, välisagentuuridega kahele lavastusele ning 12 lavastuses ei kasutata kaitstud teoseid.

Viimastel kuudel on avalikkuse ette jõudnud mitmed juhtumid, kui nukuteater on kasutanud loata oma lavastuses autoriõiguse alla käivaid teoseid.

Nii pole kirjanik Eno Raua pärijad andnud Eesti Nuku- ja Noorsooteatrile õigust kasutada oma uues muusikalis "Shrek" Raua loodud Naksitralle, teater aga otsustas lavastuses kasutada nii Naksitralle kui ka Sipsikut.

Lavastuse "Shrek" autoriõigused näevad ette, et rahvusvaheliste muinasjutu kangelaste seas on laval ka kohalikud lastelemmikud.

"Naksitrallide" kasutamisõiguse keelu sai teater enne muusikali "Shrek" esietendust, mis oli 31. märtsil. Pärast pikka kirjavahetust soostus teater tegelastest loobuma ning palus, et tegelased saaksid lavastuses osaleda kuni 4. aprillini. Mille järel võtab teater kuuajase pausi ning valmistab maikuu etendusteks ette teised muinasjututegelased.

Nukuteatri direktor Meelis Pai ütles Postimehele, et teatril on olemas õigused kõikide tegelaste kasutamiseks ning "Klaabu" autor Avo Paistik on lausa head meelt avaldanud selle võimaluse üle.

Lisaks märkis Pai, et "Shreki" lavastuses on pärast neljapäeva, 4. aprilli, plaanis teha kuuajaline paus, mille järel tuuakse lavastusse uued tegelased.

Nukuteater on korduvalt ka varem rikkunud autoriõigusi, kasutades oma lavastustes tegelasi ilma autoritelt luba küsimata. Nii on teater käitunud "Kunksmooriga", nüüdseks juba korduvalt "Naksitrallidega" ning "Muumitrollide" ja "Karupoeg Puhhiga", viimase kahe puhul möönis aga teater lõpuks oma viga.