ERR-i ingliskeelse portaali vastutav toimetaja ja portaali Estonian World peatoimetaja Silver Tambur saatis oma töö raames veebilehe „Pagulaste VASTU“ vedajatele küsimusi, mis uurisid nende tausta ja seost neonatsidega.

„Kuna ERRi toimetajana kajastan ka migratsiooni ja pagulastega seotud teemasid, saatsin laupäeval suurima pagulaste vastase grupi adminile Facebooki kaudu küsimused,ˮ kirjutas Tambur politseile ja ka Delfile. Tamburi sõnul olid tema küsimused ajendatud informatsioonist, mis talle kui ajakirjanikule oli kättesaadavaks saanud ning samuti andis küsimiseks alust pilk lehel kommenteerijate sõna- ja pildikasutusele. „Seal tehti avaldusi, mis kiitsid Hitlerit ja kutsusid moslemeid tapma. Lisaks kasutab osa nende toetajaid natsisümboolikat.ˮ

Veebilehe eestvedajad keeldusid vastamast ajakirjaniku küsimusele. „Kuna ma vastuseid nende lehe anonüümsetelt eestvedajatelt ei saanud, jätsin asja sinnapaika. Täna hommikul aga avastasin, et minu isikliku Facebooki konto profiilipilt on pandud "Pagulaste VASTU" lehele ning sinna alla lisatud tekst, mida ma kunagi öelnud ei ole. Käsitlen seda avaliku laimuna. Teiseks on seal kommentaarid, mis kutsuvad otseselt minuvastasele vägivallale ning millele on „Pagulaste VASTU“ leht omalt poolt kaasa kiitnud. Palun seda käsitleda viha õhutamisena ja vägivallale üleskutsumisele minu vastu. Lisan manusesse ka screenshot'id nende lehelt.ˮ

Tambur rääkis Delfile, et arvamuste paljusus on demokraatlikus ühiskonnas täiesti normaalne nähtus, kuid suurt kandepinda omavate liikumiste eestvedajad ja nende motivatsioon peaks olema läbipaistev, et ära hoida hilisemaid halbu üllatusi.

Politsei teatel on nad Tamburi avalduse kätte saanud ning menetluse alustamise või mittealustamise otsuse tegemiseks on neil nüüd 15 päeva aega.

Jaga
Kommentaarid