Enamik kohalikke omavalitsusi on sotsiaalministeeriumile vastates väljendanud muret, et neil pole vabu sotsiaalruume pakkuda. Siiski on omavalitsusi, kes on näidanud oma valmisolekut koostööd teha ja on pagulaste vastuvõtmisega väiksemal või suuremal määral arvestanud.

"Oma kirjalikes vastustes on mitmed omavalitsused, nagu näiteks Jõhvi, Alatskivi, Tartu ning Põlvamaa omavalitsused, teada andnud valmisolekust pagulasperesid vastu võtta. Aga ka teised omavalitsused on välja toonud oma valmisolekut selles vallas koostööd teha," nentis Raag.

Raagi sõnul on ministeeriumil mitu partnerit, keda saab kaasata. Ta selgitas, et näiteks kogudused on ministeeriumile pakkunud enda kasutuses olevaid elamispindu ja mõned ettepanekud on olnud ka väga konkreetsed.

"Kolmanda võimalusena saab meie tulevane koostööpartner üürida elamispindu üüriturult, kust vaadatakse olemasolevad pakkumised üle ja sõlmitakse konkreetsed kokkulepped," lausus Raag, kelle sõnul tuleb arvestada tingimusega, et üürihind peab mahtuma toimetulekutoetuse maksmisel eeldatava normpinna ja üüri maksimumsuuruse piiridesse, siis seda ka kompenseeritakse.

Raagi kinnitusel on ministeeriumini jõudnud ka palju erainitsiatiive. "Kõiki neid pakkumisi saame läbi vaadata ja leida vajalikud lahendused, ka koostöös nende omavalitsustega, kes on valmis selles vallas koostööd tegema," kõneles Raag.

Hakatakse otsima partnerit, kes tegeleks pagulaste majutuse koordineerimisega

Sotsiaalministeeriumil on Raagi sõnul plaanis lähiajal välja kuulutada hange, et leida koostööpartner, kelle ülesanne saab olema nimelt pagulaste majutuse koordineerimine. "Arusaadavalt tuleb erinevate võimaluste juures arvestada seda, et kohtades, kuhu pagulasi majutama hakatakse, peab olema töökohti ning tagatud ligipääs haridusele ja muudele olulistele teenustele," märkis ta.

Ettevalmistused käivad Raagi kinnitusel aktiivselt, igal nädalal kohtub sotsiaalministeerium erinevate omavalitsuste ja partneritega, et uurida nii majutus- kui ka töövõimalusi ja jagada informatsiooni. "Olulised tegevused, mis ees ootavad, on hanke kaudu pagulaste majutamise koordineeriva koostööpartneri leidmine ja eesti keele õppe korraldaja konkursi läbiviimine, aga lisaks sellele on plaanis palju muid tegevusi," sõnas Raag.

Juba esimese nelja või viie pere vastuvõtt annaks Raagi hinnangul võimaluse ettevalmistuste taset testida ja näitaks, kas on küsimusi, millele tuleks järgnevate pagulaste vastuvõtmisel rohkem tähelepanu pöörata.