Kohtumisel osalesid Urmas Paet, Läti välisminister Artis Pabriks, Leedu välisminister Antanas Valionis ja Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Välisminister Paetil oli Saksa kolleegiga ka kahepoolne kohtumine, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Üheksandal sellelaadsel kohtumisel Saksa välisministri külalistemajas Villa Borsigis keskendusid kolme Balti riigi ja Saksa kolleegid Euroopa Liidu tulevikule, Euroopa Naabruspoliitikale, olukorrale Lääne-Balkanil ning energiapoliitikale.

Euroopa tulevikku puudutava arutelu käigus avaldasid kõik välisministrid heameelt, et Austria eesistumise ajal on otsustatud Euroopa Põhiseaduse lepingu üle uuesti alustada intensiivset diskussiooni. Saksa välisminister kinnitas, et nii lepingus sisalduvate kokkulepete arutelu kui ka laiem debatt Euroopa tuleviku üle peab liikmesriikides kindlasti jätkuma.

“Eesti hinnangul ei ole leping surnud ning sellega tuleb edasi töötada,” märkis välisminister Paet. “Tegelikult ei ole halba ilma heata — Hollandi ja Prantsusmaa referendumi läbikukkumine andis kõigile liikmesriikidele võimaluse ja kohustuse Euroopa olemuse ja tuleviku üle sügavamalt järele mõtelda ning ärgitas ka avalikke mõttevahetusi,” lisas ta.

Läti ja Leedu kolleegid lisasid, et väga oluline on taastada kodanike usaldus Euroopa vastu, seetõttu tuleb näidata, et koostöövalmidus püsib jätkuvalt ka laienenud ELis. Läti, Leedu ja Saksamaa parlamendid on Põhiseaduse lepingu ratifitseerinud.

Rääkides Euroopa Liidu eelarvest avaldasid Eesti, Läti, Leedu ja Saksa välisministrid lootust, et eelmise aasta lõpul Ülemkogul kokku lepitud finantsperspektiiv leiab heakskiidu ka Euroopa Parlamendis.

Lõuna-Kaukaasia teemat käsitledes toonitasid ministrid, et Gruusia, Armeenia ja Aserbaidzhaani tegevuskavad tuleks võtta vastu nii kiiresti kui võimalik, sest nende ellurakendamine avaldaks positiivset mõju kogu regioonile. Välisminister Paet rõhutas seejuures vajadust nendele tegevuskavadele individuaalselt läheneda, et ühe riigiga tekkida võivad probleemid ei saaks teistega jätkamisele takistuseks.

Kõneldes olukorrast Valgevenes leidsid ministrid, et üheks suurimaks probleemiks on hetkel välismaailma puudutava adekvaatse informatsiooni puudus. Saksa pool kutsus kolme Balti riigi välisministreid üles selles osas rohkem koostööd tegema ning oma ressursse ühendama, sest ühisprojektidega on lihtsam edu saavutada.

Peatudes energiapoliitikaga seonduval rõhutas välisminister Urmas Paet, Eesti peab vajalikuks arendada välja pikaajaline ja kompleksne ELi ühine energiapoliitika. “ELi raames tuleks leida lahendused liikmesriikide energiajulgeoleku suurendamiseks ning alternatiivsete energiaallikate kasutamise laiendamiseks,” ütles Eesti välisminister.

Eesti ja Saksa välisministri kahepoolsel kohtumisel andis Paet oma kolleegile ülevaate Eesti ettevalmistustest eurole üleminekuks, veel arutati koostööd rahvusvahelistes organisatsioonides. Välisminister Paet kutsus oma Saksa kolleegi Eestisse visiidile.