Välisminister külastas ka Tshinvali naabruses kontrolljoone läheduses asuvaid konfliktis kannatada saanud Odzisit ja Ergnetit ning kohtus Gori linnas Shida Kartli kuberneri Zurab Arsošviliga, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Tserovani põgenike külasse ehitati 2008. aasta lõpuks eluasemed 2200 perele. Vene-Gruusia konflikt tõi enda kaasa ulatusliku sisepõgenikelaine, seda lisaks varasematele põgenikelainetele Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast. „Üle saja tuhande inimese on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma,“ lausus Paet. „Sisepõgenike olukord on endiselt väga keeruline. Soovime aidata nende elutingimusi parandada ning teeme mitmeid Gruusia sisepõgenikele suunatud arenguabi projekte,“ lausus välisminister.

Eesti jagab Gruusia noortele sisepõgenikele oma kogemusi näiteks ettevõtlusega alustamise kohta. „Need teadmised pakuvad sisepõgenikele võimaluse leida tööd ning seeläbi uuesti oma igapäeva elu juurde tagasi pöörduda,“ lausus välisminister Paet.

Gori linnas toimunud kohtumisel Shida Kartli kuberneri Zurab Arsošviliga arutas Paet Eesti koostöövõimalusi sisepõgenike elutingimuste parandamiseks. Kuberner Arsošvili sõnul on Gori piirkonnas jätkuvalt 100 sisepõgenikest peret veel eluasemeta ning sunnitud koolihoonetes elama.

Välisminister Paet külastas ka Poselok-Shavshvebi põgenike küla, mis on üks mitmest ümber asuma sunnitud inimeste asulatest, kuhu Eesti rajas arenguabi projekti raames noortele mängu- ja spordiväljaku. Paeti sõnul puuduvad sisepõgenike külades elavatel lastel ja noortel vabaaja veetmise võimalused. „Eluase on oluline, kuid see pole veel kõik, mis kvaliteetseks eluks vajalik,“ lisas ta.

Ka toetas välisministeerium selle aasta suvel toimunud 14-16-aastaste sisepõgenike Gruusia noorte suvelaagrit Eestis.