Euroopa Parlamendi liikmed teevad Urmas Paeti, Hans van Baaleni, Petras Austreviciuse, Kaja Kallase ja Norica Nicolai eestvedamisel ettepaneku anda veebruaris tapetud Venemaa opositsiooniliidrile Boriss Nemtsovile postuumselt Sahharovi auhind.

Auhind läheks Boriss Nemtsovi sihtasutusele, mille hiljuti lõi tema tütar ning mille eesmärk on toetada Vene kodanikuühiskonda võitluses rahumeelse ja demokraatliku Venemaa eest.

Ühe ettepaneku tegija Urmas Paeti sõnul saadaks Boriss Nemtsovile Sahharovi auhinna andmine tugeva signaali Venemaale ning oleks toetus kõikidele Vene kodanikuaktivistidele, kes võitlevad demokraatlike muutuste eest Venemaal. "Nemtsovi tapmine oli šokeeriv, suurendas hirmuõhkkonda ühiskonnas ning näitas, kuivõrd vaenulik õhkkond valitseb kõikide võimukriitiliste inimeste suhtes," ütles Paet. "Auhinna andmisega saaksime näidata, et me ei unusta Nemtsovi pärandit ning aitaksime toetada sealset vähest kodanikuühiskonda," lisas ta.

Euroopa Parlament tunnustab Sahharovi auhinnaga isikuid, kes on väljapaistval moel aidanud kaasa võitlusele inimõiguste eest. Auhinda antakse välja 1988. aastast.