„Assotsieerimislepingud Gruusia, Moldova ja Ukraina on väga olulised, kuna need lähendavad neid riike poliitilisi ja majanduslikke suhteid süvendades Euroopaga. Võttes arvesse rahvusvahelise olukorra keerukust on tähtis lepingud kiiresti ratifitseerida, et need saaksid rakenduda võimalikult peatselt,“ sõnas Paet.

Euroopa Liidu ja Gruusia, Moldova ning Ukraina vaheliste assotsieerimislepingute eesmärgid on nende riikide lähendamine ELi väärtusruumile, õigusriigi tugevdamine, inimõiguste ja põhivabaduste austamine, ettevõtluskeskkonna parandamine ja kaubandussuhete süvendamine.

Välisminister Paet lisas, et assotsieerimislepingute eesmärk on ka vabakaubanduspiirkonna loomine, mis võimaldab kaotada kõrged tollitariifid, kõrvaldada tehnilised kaubandustõkked ning liberaliseerida teenuste turg. „Gruusia, Moldova ja Ukraina ettevõtete ligipääs Euroopa turule ja investeerimistingimused paranevad. Lepingud loovad paremad tingimused ka Eesti ettevõtjatele,“ ütles välisminister. „Seadusandluse kooskõlla viimine Euroopa Liidu väärtuste ja standarditega tõstab Gruusia, Moldova ja Ukraina konkurentsivõimet ning äri- ja investeerimiskliima paranemisega suureneb ka ELi investeeringute arv nendesse riikidesse,“ lisas ta.

Lepingud annavad Paeti sõnul Gruusiale, Moldovale ja Ukrainale võimaluse osaleda maailma suurimal ja stabiilseimal 500 miljoni tarbijaga ELi siseturul. „Lepingute rakendumisel on eeldada olulist kaubavahetuse kasvu Euroopa Liiduga. Kindlasti annab see ka uue tõuke Eesti ning Gruusia, Moldova ja Ukraina vahelistele ärisuhetele ja aitab kaasa kaubavahetuse kasvule,“ ütles Paet.

Euroopa Liit toetab välisminister Paeti Ukrainat, Gruusiat ja Moldovat reformide rakendamisel ning seadusandluse ühtlustamisel ELi õigustikuga. „Eesti on valmis Gruusiat, Moldovat ja Ukrainat toetama oma kogemustega,“ lisas Paet.

Eesti valitsus kiitis assotsieerimislepingud heaks 19. juuni istungil ning need allkirjastati Brüsselis Euroopa Ülemkogul 27. juunil. Ukraina ratifitseeris lepingu 16. septembril, Gruusia 18. juulil ning Moldova 2. juulil. Vajalik on ka kõigi ELi liikmesriikide ratifitseerimisotsus.