„Eesti on ühinenud ka Taani initsiatiiviga, mille eesmärk on väljendada jätkuvat poliitilist toetust Afganistanile ning koondada riike, kes oleksid valmis panustama Afganistani julgeolekujõudude arengu tagamisse ka pärast üleminekuperioodi, alates 2015. aastast,“ märkis Paet.

Samas on välisministri sõnul oluline, et Afganistani valitsus võtaks ise oma riigi reformimisel ja kokkulepete saavutamisel vastutuse ning juhtrolli. „Julgeoleku tagamine peab käima käsikäes tsiviilreformiga,” ütles Paet. „Eriti olulised on edasised arengud Afganistanis hariduse, inimõiguste ja õigusriikluse arendamise valdkonnas,“ lisas ta.

Paeti sõnul on oluline ka pärast 2014. aastat hoida ja edasi arendada Afganistani ühiskonnas viimastel aastatel saavutatut. "Järjest rohkem tüdrukuid saab kooliharidust, järjest enam naisi töötab ja õpib kõrgkoolides, haiglate ja koolide arv on kasvanud. Need on mõned näited arengutest, mida tuleb ka edaspidi hoida ja toetada," lisas ta.

Eesti välisministri sõnul on rahvusvahelise kogukonna, eelkõige rahvusvaheliste julgeolekujõudude jõupingutuste tulemusena Afganistani valitsuse võimekus riigis julgeolekut tagada oluliselt kasvanud. „Lõplikke järeldusi julgeolekuvastutuse üleandmisprotsessi edukuse osas on täna veel ennatlik teha. Samas on oluline kokku leppida, kuidas tagab NATO Afganistani julgeolekujõudude vajaliku väljaõppe ja arengu ka pärast 2014. aastat,“ märkis välisminister.

Eesti on seni Afganistani julgeolekujõudude arendamist toetanud Afganistani armee usaldusfondi rahastamise, missioonidele ekspertide saatmise ning kaitsenõuniku lähetamise abil NATO väljaõppemissioonile. Hetkel on Eesti lähetanud Euroopa Liidu politseimissioonile Afganistanis neli  eksperti ja NATO väljaõppemissioonil on kolm politseinikku.

Aastatel 2012-2015 on Afganistan jätkuvalt Eesti arengukoostöö prioriteetriik. 2012. aastal on välisministeeriumi arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest Afganistanile ette nähtud 655 000 eurot. Sellega toetatakse Afganistani nii rahvusvaheliste fondide kaudu kui ka kahepoolsete arengukoostööprojektidega. Eestile on prioriteetsed valdkonnad Afganistanis tervishoid, haridus ja võrdõiguslikkus.