Delfi küsimusele, kas Eesti diplomaatide memod oma asukohamaa poliitikute kohta on sarnased USA saatkonna omadele, kus Ühendriikide diplomaadid on värvikalt ja detailselt oma peamajale kirjeldanud
Eesti poliitikuid, vastas Paet jaatavalt.

"Ka Eesti diplomaatide memodes sisalduvad tavapäraselt hinnangud asukohariigis toimuvale, seal hulgas ka poliitikutele ja nende tegevusele," ütles välisminister.

Helme: igast kohtumisest tuli kirjutada memo, vahel ka emotsionaalne

Moskvas Eesti suursaadiku ametis olnud Mart Helme meenutas samuti oma diplomaaditööst, et šampuseklaasiga parketil libisemine on vaid üks nähtav element muidu rutiinsest ja bürokraatlikust tööst.

Helme sõnul tuleb kultuuri- või äritegelastega kohtumistest kirjutada väike kokkuvõte, millest kohtumisel räägiti, ja iseloomustada inimesi. „Kes see inimene on, mida ta endast kujutab, milline maine tal on, kuidas kolleegid temast lugu peava - allika usaldusväärsus sõltub sellest,“ meenutas Helme Delfile. „Eks see sõltub mingil määral persoonist. Alati ei kuule midagi huvitavat, tihtipeale on üsna üldsõnaline see asi.“

Helme sõnul on juba iseasi, kui värvikalt diplomaadid oma memosid kirjutavad.

Memod lähevad Helme sõnul sageli mitte ainult välisministeeriumisse, vaid ka peaministri kantseleisse või presidendile. Memosid ei saa üle külvata liigsete detailidega, aga mõnikord on mõistlik kirjeldada ka teise poole emotsionaalseid hoiakuid.

USA Tallinna saatkonna memodest tuli WikiLeaksi ja Postimehe vahendusel muu hulgas välja, et Reformierakonda kuuluv riigikogulane Silver Meikari sõnul üritas peaminister Andrus Ansip teha 2007. aasta suvel riigikogust oma kummitemplit ning valitseda Eestit "presidentaalse" peaministrina.