Välisminister Urmas Paeti sõnul keskendus energiapoliitika arutelu Brüsselis üleilmse energiaturu arengule ja suhetele suuremate tootjatega, kelle valikutel on otsene mõju ka Euroopa liidule.

"Kui Venemaa kasutab energiat poliitilise vahendina, tuleb Euroopa liidul energiavarustuse tagamiseks mitmekesistada allikaid," sõnas Paet. "Uus tegevuskava on hädavajalik selleks, et vähendada Euroopa liidu sõltuvust energiatootjatest ja tugevdada Euroopa Liidu energiajulgeolekut," märkis ta.

"Energiapoliitikas peab olema esikohal energiaallikate mitmekesistamine ning uute energiaühenduste rajamine ELi liikmesriikide vahel. Samuti on oluline tõhustada energiajulgeoleku alast koostööd nii Euroopa liidu naaberriikide ja strateegiliste partneritega kui ka ELi institutsioonide vahel," lisas ta.

Paeti sõnul on energiajulgeoleku suurendamise seisukohalt oluline ka Eesti ja Soome gaasivõrkude ühendamine ning LNG terminalide rajamine.

Välisminister rõhutas, et idapartnereid tuleb toetada. Euroopa Liidu välisasjade nõukogu kinnitas, et on valmis abistama Ukrainat energiavarustuse kindlustamisel selle mitmekesistamise, suurema energiatõhususe ja tõhusate ühenduste loomisel Euroopa Liiduga.