Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti sõnul peavad 27 ELi liikmesriiki olema äärmiselt tasakaalukad, et Briti referendumist tingitud võimalikku doominoefekti ära hoida. ”Oluline on, et Ühendkuningriigi väljaastumisprotsess ei tekitaks asjatut ebakindlust,” ütles ta.

Paet lisas, et 27 liikmesriiki peavad brittide lahkumisotsusest omad järeldused tegema ning keskenduma ELi põhjalikule reformimisele. ”Referendumi tulemus näitas, et EL on muutunud paljudele kodanikele kaugeks ja on unustatud, milliseid hüvesid sellesse kuulumine endaga kaasa toob,” lisas ta.

Suurbritannia tulevikust rääkides ütles Paet, et pole veel teada, kuhu ja kuidas riik suhetes ELiga tulevikus positsioneerub. ”Praegu tuleb Londonil tegelema hakata ka omaenda riigi kooshoidmisega. Milliseid samme Šotimaa ja Põhja-Iirimaa astuma hakkavad, saab lähiajal näha,” ütles ta.

Paet rõhutas, et referendumi tulemus on suurim tagasilöök Euroopa koostööle pärast teist maailmasõda. ”Referendumi tulemus avas ELis tee uuele kriisile ning senise nelja kriisi - põgenikekriisi, Venemaaga pingeliste suhete, terrorismikriisi ja majandusprobleemide kõrvale lisanduski veel üks suur ja praegu veel määramatu ulatusega probleemipundar, ” lisas Paet.