Kuna jätkuvalt on eesti metsad mitmes paigas tuleohtlikud, siis tuletab Põhja-Eesti päästekeskus jaanitulelistele meelde, et metsas on tule tegemine keelatud. Samuti on tule tegemine keelatud mistahes hoonete vahetus läheduses.

Tuleohutusnõuete eiramine lõkke tegemisel võib ohtu seada meie endi ja kaaskodanike elu, vara ning ümbritseva keskkonna.

1. Lõkke tegemiseks tuleb valida selleks ette nähtud koht. Välitingimustes võib tuld teha metsast vähemalt 30 meetri kaugusel ning lõkkeaseme ümbruses ei tohi olla kulu, prahti ega teisi süttivaid materjale. Tulekolde ja hoone vaheline kaugus peab olema vähemalt 15 meetrit, kuid siiski tuleks ilmastikuolusid arvestada, sest tugeva tuule tõttu võivad sädemed ka kaugemale lennata.

2. Tallinna linna piirides on elanikel jaanituld lubatud teha ainult selleks spetsiaalselt ettenähtud tulekolletes, näiteks välikaminas või grillahjus.

3. Kodust eemale suunduvatel pidulistel tuleks kaasa võtta laetud mobiiltelefon, millega saab vajadusel abiteate edastada. Kui tuli peaks kontrolli alt väljuma, tuleb sellest viivitamatult teatada telefonil 112.

4. Loodusesse minnes tehke endale selgeks oma asukoht, sest abi kohalesaabumise kiirus sõltub suuresti täpsetest teejuhistest.

5. Looduses peab lõkkeplatsiks olema mulla/liiva pinnas, lõkkeaseme ettevalmistamisel eemaldage murukoorik ja piirake lõkkeplats kividega. Siinkohal tuletame meelde, et looduses tohib tuld teha üksnes selleks ettenähtud kohas. Tuleohtlikul ajal on looduses tuletegemine lubamatu.

6. Ärge unustage, et looduses tohib tuld teha ainult metsast kaugemal, selleks ettenähtud kohas ning maavaldaja loal. Järgida tuleb ka kohaliku omavalitsuse kehtestatud heakorraeeskirja ning metsa ja muu taimestikuga kaetud alade kohta käivaid tuleohutusnõudeid.

7. Grillimisel tuleb jälgida, et ei leviks sädemed. Grillahi või muu samalaadne seade peab paiknema kohas, mille läheduses ei ole kergesti süttivaid materjale, asudes ehitistest või põlevmaterjali hoiukohtadest vähemalt viie meetri kaugusel. Grillimisseaseadme paigutusel tuleb kindlasti arvestada tuule tugevust ja suunda. Hoolega tuleb jälgida, et tulesädemed ei satuks katuseräästasse.

8. Lahtise tule kasutamine hoones või selle rõdul on eriti ohtlik!

9. Seadmed, kus kasutatakse lahtist tuld, peavad pideva järelvalve all olema ning soovitatav on käepärast hoida esmased tulekustutusvahendid nagu vesi, liiv, muld ja vähemalt kuue kilogrammine pulberkustuti.

10. Seltskonnas peaks olema nö kaine grupijuht, kes hoiab silma peal nii pidutsejatel kui lõkkeplatsil. Lõke peab olema kogu ürituse jooksul pideva järelvalve all ning käepärast tuleb hoida esmased kustutusvahendid, näiteks ämbrid veega, jms.

11. Ärge minge joobeseisundis ujuma, sest purjuspäi kiputakse oma ujumisoskust üle hindama.

12. Ja lõpetuseks — viimane kustutab tule. Pidutsemise ja grillimise lõpetanud seltskond peab olema veendunud, et lõke ei jääks pärast valveta jätmist lõõmama. Lõkke kustutamiseks võib kasutada erinevaid vahendeid: vett, liiva või mulda jm.

Päästjad kutsuvad inimesi üles mõistlikkusele ning paluvad jälgida nii ennast kui oma naabreid.

Päästeamet ja Põhja-Eesti päästekeskus soovivad kõigile turvalisi pühi.