“Inimene segab ennast järjest enam loodusele vahele ja ei lase sel loomulikult eksisteerida,” nentis Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe, kirjutab Oma Saar.

Saaremaa päästjate pealik tõi näiteks viimasel ajal palju räägitud linnarebaste teema. “Üks viga on see, et pannakse näiteks toitu rebastele. Kodustatakse ära ja pärast ollakse kimpus, sest see rebane ei tahagi enam koju minna,” selgitas ta.

Saaremaa keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialisti Jaan Ärmuse sõnul tuleks inimestel endale aru anda, millised on taolise käitumise tagajärjed.

Tema kinnitusel tuleb selle teemaga, et inimene segab ennast üha rohkem looduse tegemistesse, aina tõsisemalt tegelema hakata. Ärmus lisas, et isegi kui mõni loom näeb vilets välja ja hoiab inimeste ligi, ei tasu teda kodustama hakata. Loom peab looduses ise hakkama saama. “Looduses on omad reeglid ja mängumaad,” ütles Ärmus.

Sel aastal on päästjad saanud 19 loomadega seotud väljakutset. Lindmäe märkis, et inimesed on hakanud seoses loomade ja lindudega üsnagi kergekäeliselt päästeteenistust kutsuma. Lindmäe sõnul on tihti taolisi olukordi, kus inimene saaks ilma päästjate abita hakkama. See, kui päästja sõidab teel jalutavat lindu minema ajama, on tema sõnul ressursi raiskamine.

“Sellist tühja sõitu ei ole kellelegi vaja ja see ei anna midagi juurde. Päästja läheb ja plaksutab käsi nagu iga teine saaks seda teha,” ütles Lindmäe, lisades, et nendeni jõuab siiski vaid kusagil iga kolmas või neljas väljakutse, kuna häirekeskus teeb juba eelvaliku. Näiteks on harvemaks muutunud väljakutsed, kus päästjad peaksid minema kassi puu otsast alla aitama.

“Kass puu otsas on loomulik nähtus, nagu ka inimene kõnniteel. Inimest ei pea kõnniteelt ära viima ja kassi ei pea ka puu otsast ära viima. Kui kass ei oska puu otsast alla tulla, siis ta õpib seda tegema,” sõnas päästeosakonna juhataja.

Küll aga nentis Lindmäe, et järjest enam on hakanud tulema selliseid väljakutseid, mida veel paar aastat tagasi suhteliselt harva ette tuli. “Linna kajakaid ei ole me varasemalt taga ajanud, aga sellised väljakutsed on praegu üllatuslikud,” tõdes ta.