Tallinna tuletõrje- ja päästeameti (TTPA) direktor Raik Saart ütles SL Õhtulehele end uskuvat, et jämedakoelisi kaitserõivaid, kiivrit ning kaitseprille kandvad tuletõrjujad peaksid vaktsiini saama.

Urmas Ojaste Tallinna tuletõrje- ja päästeameti Lilleküla komandost on teist meelt. “Vaktsineerimise vajaduse juttu on räägitud aastaid, kuid seni pole sõnadest kaugemale jõutud. Puutume veriste autoõnnetuse ohvritega päevast päeva kokku. Kunagi ei tea, kas tegemist on hepatiidihaige või HI-viiruse kandajaga. Peame juhatama metsloomi linnast välja, käima metsatulekahjudel. Puugisüstist või hepatiidivaktsiinist ei räägi aga keegi,” ütles ta.

Ojaste sõnul on nad ülemustelt küll vaktsineerimise kohta küsinud, seni pole vastukaja järgnenud. “Alati öeldakse, et uurime,” sõnas Ojaste.

Kuigi Saart on loetud päevad tagasi allkirjastanud arve, mille alusel saab kaks TTPA parameedikute brigaadi, kokku 30 inimest, hepatiidivaktsiinisüsti lähikuu jooksul, olid siiani iga päev kodutute ja narkomaanidega kokku puutuvad parameedikud vaktsineerimata. Nii on Lilleküla komando parameedik saanud HIV-positiivse käest torgata, kuid tänu sellele, et ta õigel ajal ravimeid sai, siis haigestumist ei järgnenud.

Lilleküla komandos töötab noor päästja Gert Teder, kes on rahvusvahelise päästeüksuse liige ja temale on riik leidnud raha teetanuse, malaaria ja näiteks ka hepatiidi vastu vaktsineerimiseks.