Miks te lahkusite Keskerakonnast?

Ega ma kerge südamega ei lahkunud, olen seda mõtet kaalunud väga pikalt. Inimene loodab ju alati parimat, olen minagi positiivse ellusuhtumisega, kuid muutusi paremuse poole pole näha. Me ei tegele erakonnas mitte oma valijatega, vaid ühe mehe võimu kindlustamisega, või õigemini tegeleb tema sellega ja kes laulu ei laula, visatakse välja või püütakse neid kuidagi teistmoodi mõnitada. Mul on väga raske olla sellises erakonnas. Üha sagedamini on teatud sammude pärast häbi, need on minu meelest moraalitud, otsus tuli langetada ja ma langetasin.

Milline oli teie väljaastumise otsuse langetamisel idarahaskandaali mõju?

Mina olin tookord esimene, kes, mitte tahtes seda uskuda, soovitasin – meedia vahendusel ja mitte sositades – Edgar Savisaarel pöörduda kohtu poole, sest sellega oleks ta pesnud puhtaks mitte vaid iseennast, vaid erakonna, kõik tema üksikud liikmed kaasa arvatud. Mulle on seda tema sammu palju ette heidetud, täpselt samamoodi nagu talle ja mina Keskerakonna liikmena olen selle eest samuti vastutav, kuigi ma midagi selleks ei teinud ja pean seda väärsammuks, moraalituks, lausa kuritegelikuks. Edgar Savisaar otsustas kohtu poole mitte pöörduda, väites, et see on pikk tee. Kui minu au on riivatud, siis võin ma kohtus käia 25+5 aastat, aga see tee tuleb ette võtta. Tema seda teed ette võtta ei tahtnud. Küllap see fakt räägib iseenda eest.

Millised olid teised põhjused, mis sundisid seda otsust langetama?

Ma olen Keskerakonna liige algusest peale. Olin asutajaliige, väga pikka aega ka juhatuse liige. Mida aastad edasi, seda vähem taheti mu häält juhatuses kuulda. Kuni selleni välja, et kui mind Euroopa parlamenti valiti, siis ei olnud mul võimalust juhatuse istungitest osa võtta ja otsuseid saada, kuigi me oleme teatavasti väga kuulus IT-riik. Sellises organis olemine kaotas mõtte, ma ei saanud millegile kaasa aidata, kuigi erakonnakaaslased pöördusid mu poole ja oleksid mulle oma toetushääled ka edaspidi andnud. Nüüd me järjest vajume kuhugi, vaatamata sellele, et on inimesi, kes püüavad olukorda muuta. Valijale me mitte midagi anda ei suuda. 

Kas te lahkusite erakonnast, sest Edgar Savisaar tegi jäämise võimatuks?

Ärme nüüd räägi Edgar Savisaarest, Eesti ühiskonnale pole ta juba pikki aastaid mitte midagi suutnud anda. Edgar Savisaarel võimeka poliitikuna on sellistes lahingutes ka toetajaid, kes püüavad väita teistele, – kes täna julgevad avalikult välja öelda, et nad on väsinud ja lootuse kaotanud  –  et nad on toiduahela ots. Igal ahelal on kaks otsa, ei oleks Edgar Savisaart, kui ei oleks neid, kes on täna erakonnas või täna erakonnast lahkunud või lahkusid 2004 või varem. Neid lahkujaid, väga häid poliitikuid, väga häid sõpru, on palju ja neist kõigist on kahju. Teised erakonnad on oma juhid vahetanud, ei ole täna see olukord, mis oli 20 aastat tagasi. Lasta ennast ainult selle paistel soojendada ei vii meid edasi valijale antud lubadusi täitma.

Kas Keskerakond on muutunud Edgar Savisaare pantvangiks?

Kui te nii väidate, siis järelikult selline mulje ühiskonnas tekib.

Kadri Simson teatas täna, et teie ja Vilja Savisaar-Toomast, kes valiti europarlamenti Keskerakonna nimekirjas, peaksid europarlamendist tagasi astuma. On teil selline plaan olemas?

Mind valiti 2004. aastal nimekirja mulle antud häälte alusel, ma sain Eestis teise häältetulemuse. Ma olen teinud üle seitsme aasta Euroopa parlamendis tööd. Just nimelt tööd, mitte ei ole olnud. Mind on hinnanud liberaalide fraktsioon, ma olen hulga dokumentide kõneisikuks fraktsioonis, teatud teemadel lausa juhtkõneisik. Ma teen tööd. Olen alati avaldanud oma arvamust ja püüdnud, et inimeste ja ühiskonna olukord muutus paremaks. Ma ei käi kellegi ütlemise järgi, kes mulle ette ütleb, mida ma tegema pean.

Kas te kandideerite ka edaspidi mingitel valimistel ja kui jah, siis millises nimekirjas?

Ma ei lähe olemasolevatesse parteidesse, ma olen oma põhimõtetelt sotsiaalliberaal, teist sellist sotsiaalliberaalset parteid Eestis hetkel pole. Kas ma kandideerin ühtedel või teistel valimistel, selleni on veel jupp maad aega, eks aeg annab arutust.