Oviiri sõnul on Alar Karis kandidaat, keda pole tema arvates kellelgi põhjust kahtlustada mingis parteipoliitilises kallutatuses ning kuigi ta on oma ala tippteadlane, on tal ka märkimisväärne administreerimise kogemus, sest ta on juhtinud mitut ülikooli, sealhulgas Tartu ülikooli, vahendas BNS.

"Kui mina olen olnud ennekõike justiitsvaldkonna administreerimise praktik, siis Alar Karis on mõlemat – nii süsteemse mõtlemisega teadlane kui ka administraator-praktik. See kogemus on talle kindlasti kasuks tulnud ka arengufondi nõukogus ja rektorite nõukogus, mille juhiks ta praegu veel on," ütles Oviir, lisades, et Karise teadlasetaust toob kindlasti ka riigikontrolli auditikäsitlusse uusi elemente.

Oviiri sõnul hakkas riigikontroll viis aastat tagasi senisest suuremat tähelepanu pöörama just tulevikku vaatavatele audititele. "Ka vabariigi president rõhutas oma tänavuses aastapäevakõnes, et me peame vaatama kaugele ette, et valida õige käitumisviis ning tagada oma riigi ja rahva kestlik areng. Olen kindel, et seda avatud ja tulevikku vaatavat suunda arendab Alar Karis riigikontrollis edasi," märkis Oviir.

Terve mõistuse hääl

Oviir soovitab kõigil lugeda Karise mullu ilmunud artiklite, sõnavõttude, intervjuude ja arvamuste kogumikku. "Sel on väga tähenduslik pealkiri "Kiri tulevikku" ja selle sisus kõlab terve mõistuse hääl. Eriti hea meel on mul aga sellest, et Alar Karis on suur asjatundja hariduse, eriti kõrghariduse valdkonnas, kus on praegu käimas suured reformid. Siin saab Alar Karis riigikontrolli võimalustega kindlasti Eesti hariduse arengule tublisti kaasa aidata," lisas Oviir.

Pärast riigikontrollist lahkumist kavatseb Oviir nautida pensionipõlve. "Ma kavatsen pensionipõlves olla eelkõige võimalikult hea vanaisa oma lastelastele. Tahan tegelda kõige sellega, milleks töö kõrvalt pole seni mahti olnud: remondin maja, tegutsen maakodus ja aias. Ja kavatsen üles kasvatada oma viienda kaukaasia lambakoera," ütles Oviir.

Riigikontrolli seaduse kohaselt astub riigikontrolör ametisse ametivande andmisega riigikogu ees ning ametisse astumisega algavad riigikontrolöri volitused. Põhiseaduse kommenteeritud väljaande järgi on Eesti riigiõiguslikus praktikas riigikontrolöri volituste tähtaja kulgemise alguseks loetud ametivande andmise päev ja lõpuks ametivande andmise kuupäevale eelnev kuupäev viie aasta pärast.

Kuna teist korda riigikontrolöriks nimetatud Mihkel Oviir uuendas oma ametivannet riigikogu ees 7. aprillil 2008, siis lõpevad Oviiri volitused riigikontrolörina tänavu 6. aprilli südaööl.