Politoloog Oudekki Loone sõnul peaksid valijate esindamisega seotud kulud muidugi avalikud olema.

Kuigi kümnete tuhandete eurodeni ulatuvad saadikute bürookulud ja assistentide jaoks ette nähtud 21 209 eurot tunduvad suurte summadena, on Loone sõnul see siiski vajalik: „Mind huvitab Euroopa Parlamendis immigratsiooniteemalise komisjoni tegemine. Selleks on vajalikud abilised, kes saaksid täiskohaga pühenduda teema uurimisele, et nad teaksid, mis toimub, monitooriks meediat, suhtleksid teadlaste ja teiste liikmesriikide esindajatega."

Loone sõnul on erinevalt Euroopa Parlamendist USA kongressi saadikul enda kõigi teemadega kursis hoidmiseks 10 assistenti: „Selleks, et saadik saaks oma valijaid esindada, on tal vaja abilisi."

Keskerakonna nimekirjas Euroopa Parlamenti kandideeriv Oudekki Loone lubas, et valituks saades avaldab ta oma büroo eelarvekulud ja kõik kompensatsioonid, mida ta saadikuna saab.

Ainuke eurosaadik, kes nõustus Delfile oma hüvitiste suuruse avalikkuse ette tooma oli Indrek Tarand.

Tema üldkulude hüvitise summa oli eelmisel aastal kokku 51 588 eurot ehk maksimaalne määr 4299 eurot kuus.

Üldkulude hüvitis on mõeldud kulutuste katmiseks valimisriigis, näiteks parlamendiliikme büroo haldamise kulud, telefoni- ja postikulud ning arvuti- ja telemaatikaseadmete ostmise, kasutamise ja hooldusega seotud kulud.

„Kuna eurosaadikute külalisgruppidele määratud rahast ei jätku alati piletite, majutuse, söögi ja muu transpordi katteks, on tulnud teinekord seda siit eelarvest katta. Külalisgruppide rahastusest on varemgi meedias kirjutatud,“ rääkis Tarand Delfile.

„Lisaks maksan ma sellest eelarvest telefoniarveid (suurusjärgus 1000€), käin töölõunatel, olen ostnud sülearvuti, wifi ruuteri. Kolmapäeval tegin Euroopa Komisjoni eesti praktikantidele välja kohvikus LeBon,“ loetles ta.

Tarandile hüvitatud reisikulude kogusumma 50 368,25 eurot. „Iga kuu tuleb sõita keskmiselt kolmel nädalal Brüsselisse ja ühel nädalal Strasbourgi,“ selgitas ta.

EList väljaspool käis Tarand enda sõnul vaid ühel korral ning sihtpunktiks oli siis Island. „Ülejäänud reisid on piirnenud Brüsseli, Strasbourgi ning muude delegatsioonide ning konverentsidega Euroopa Liidu sees ja Euroopa Majanduspiirkonna (EEA) riikides,“ lisas ta.

Eurosaadiku iga-aastane ettenähtud sõiduraha kogusumma on 4243. See summa on mõeldud kuludeks, mis kaasnevad sellega, kui europarlamendi liige peab reisima väljapoole oma liikmesriiki muude kohustuste täitmiseks ning mille eesmärgiks ei ole ametlikud kohtumised. Näiteks osalemine teises liikmesriigis toimuval konverentsil või töövisiit mõnda teise riiki raportööri ülesannete täitmise raames.

Päevarahadeks maksti Tarandile mullu 43 852 eurot. Parlament maksab majutus- ja lisakulude katmiseks kindlasummalist hüvitist suuruses 304 eurot iga päeva eest, mil parlamendiliige on kohal ametlike asjaajamise päevadel, tingimuseks on allkiri kohalolijate nimekirjas. Päevaraha on mõeldud hotelliarvete, söögi ja muude osalemisega seotud kulude katteks. Päevaraha vähendatakse poole võrra, kui saadik on puudunud rohkem kui pooltelt täiskogu nimelistelt hääletustelt.

Seega sai Indrek Tarand mullu erinevaid hüvitisi kokku 150 051,25 eurot ehk umbes 12 500 eurot kuus.

Lisaks hüvitistele on igal eurosaadikul ka palk, mis on 6,200,72 eurot kuus (neto) ehk 74 408,64 eurot aastas.