Jõks märkis pressikonverentsi alguses naljatledes, et tegemist ei ole mõne NO99 teatri projektiga, vaid tal on presidendiks kandideerimise sooviga tõsi taga.

"Ma olen 15 viimast aastat nii õiguskantsleri, kodaniku kui ka advokaadina seisnud nii õigluse, võrdsete võimaluste kui ka ausa poliitika tegemise eest. Mulle tundub, et vabariigi presidendina oleks mul nende väärtuste eest parem seista, kui arvamuslugusid kirjutades ja meediale kommentaare andes," selgitas Jõks.

"Vabariigi presidendile esitatakse avalikkuse poolt erinevaid nõudeid, on väga erinevad ootused: mõned peavad seda mõttetuks ametikohaks, mõned arvavad, et see on väga oluline. See tõde on kusagil vahepeal," arutles Jõks, ja sõnas, et tema arvates määrab vabariigi presidendi missiooni kõige paremini ära põhiseadus. "Rahvas ees ja vabariik järel, see järjekord ei ole juhuslik," märkis Jõks.

Jõks on mõtestanud enda jaoks kolm põhilist väärtust, millest presidendina lähtuma peaks: väärikus vabadus ja vastutus. Neid täpsustades tõi Jõks välja väljendus- ja majandusvabaduse ning vastutuse ka valijate ees.

Vandeadvokaat peatus ka rahvahääletuse teemal ja märkis, et Eestis on 24 aasta jooksul toimunud vaid kaks rahvahääletust (põhiseaduse vastuvõtmisel ja Euroopa Liitu astumisel), mis on vähe. Vastates täpsustavale küsimusele, märkis Jõks, et rahvahääletust võiks kaaluda näiteks haldusreformi ja töölepingu seaduse puhul.

Lisaks mainis Jõks, et presidendiks saades kasutaks ta vastutustundlikult, aga samas ka jõuliselt presidendile antud võimalust jätta seadus välja kuulutamata. "Kui selle vastu võtmisel on lähtutud usust ja veendumusest, mitte teadmispõhisusest," lisas ta.

Vaata täispikkuses pressikonverentsi siit:

14 avalikkusele tuntud inimest tegid täna pöördumise, milles esitasid presidendikandidaadiks endise õiguskantsleri Allar Jõksi.

Jõksi toetavale avaldusele on oma allkirja andnud Andrei Sõritsa, Annika Uudelepp, Jaan Pillesaar, Joel Volkov, Jüri Käo, Jüri Saar, Mall Hellam, Mihhail Lotman, Peeter Volkonski, Raivo Vare, Rein Einasto, Teet Reedi, Terje Kross ja Tiit Ojasoo.

Jõks tutvustab enda vaateid lähemalt laupäeval Vabaerakonna korraldatud võimalike presidendikandidaatidega tutvumise üritusel. Teiste erakondade esindajatega ei ole Jõks veel kohtunud, kuid loodab seda teha.