Teema on olnud pikka aega õhus ja poliitikud on pikalt eri variante kombanud. Hiljuti kinnitasid nii sotsid kui Isamaa, et ei toeta eriplaneeringuga jätkamist. Keskerakond aga jättis otsad siiski lahtiseks. Mailis Reps sõnas teisipäeval, et otsus tehakse neljapäeval ehk täna.

Täna leiti konsensus. Peaminister Jüri Ratase sõnul takistab kohaliku kogukonna ja omavalitsuste vastuseis tehase eriplaneeringu elluviimist ning seda ilmestavad ka mitmed kohtuvaidlused. "Olen korduvalt rõhutanud, et valitsus ei soovi juba eos nullida ettevõtjate initsiatiivi. Ettevõtted ja suured investeeringud loovad inimestele töökohti ja kasvatavad terve ühiskonna jõukust. Samas on selge, et kohaliku kogukonna arvamust arvesse võtmata tööstust rajada ei saa," ütles ta.

Justiitsminister Urmas Reinsalu lisas, et antud juhul alustati eriplaneeringu lõpetamist ülekaaluka avaliku huvi tõttu.

Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul plaanitakse ettevõtjatega kindlasti läbi rääkida.

Mäggi hinnangul ebaõnnestus ettevõtjate koostöö kohalike inimeste ja kohalike omavalitsustega. Ta märkis, et Eestis mitmeid näiteid, kus see on väga hästi õnnestunud. Mäggi rõhutas, et eelkõige ettevõtjal endal lasub ülesanne jõuda sobiva tulemuseni.

"Mina ütlen, et võib-olla ei tehtud midagi valesti, vaid lihtsalt ebaõnnestuti. Ettevõtluses on see täiesti tavaline," lausus Mäggi.

Riigi eriplaneeringu lõpetamise kohta teeb valitsus otsuse pärast lõpetamismenetlust, milleks praeguste hinnangute kohaselt võib kuluda mitu kuud.

Loe blogist, kuidas valitsusliikmed oma otsust põhjendasid!