Reformierakonna juhatus koguneb vähem kui nädala pärast arutama auesimehe Siim Kallase ja juhatuse vahelisi erimeelsusi. Keskerakonna vähem kui kolme nädala pärast toimuv kongress võib troonilt tõugata erakonda algusaegadest saati vedanud Edgar Savisaare.

Keskerakonnas ja Reformierakonnas käärib ning need sündmused mõjutavad kogu poliitikamaastikku. Olukorrast Eesti poliitikas rääkisid "Foorumis" välisminister ja Reformierakonna liige Jürgen Ligi, sotsiaaldemokraat Rainer Vakra, Toomas Vitsut Keskerakonnast ja Külliki Kübarsepp Vabaerakonnast. Ekspertidena rääkisid kaasa Postimehe arvamustoimetaja Marti Aavik ja Sirbi peatoimetaja Ott Karulin.

Saate põhiküsimusteks oli Keskerakonna tulevik pärast esimehe vahetust, sisetüli Reformierakonnas, samuti räägiti palju ka sotsiaaldemokraatide meelemuutusest Juhan Partsi kandidatuuri toetamisel kontrollikotta ning presidendivalimistest.

Saate sisulisemast poolest jäi kõlama see, et Jüri Ratast peetakse sisuliselt juba praegu Keskerakonna esimeheks. Jürgen Ligi pani Keskerakonnale südamele, et nad oma sisetülide taustal keskenduksid rohkem oma programmi sisu arendamisele. "Mida teil pakkuda on?" küsis Ligi keset arutelu Keskerakonnast kui võimalikust koalitsioonipartnerist. Lisaks märkis Ligi, et ei Marina Kaljurand võiks mõelda Tallinna linnapeaks kandideerimisele.

Sotsiaaldemokraat Rainer Vakra selgitas, et tema - nagu ka sotside esimees Jevgeni Ossinovski - ei toeta endiselt Juhan Partsi kandidatuuri Euroopa Kontrollikoja Eesti esindaja kohale. Siiski on Vakra sõnul oluline osata kompromisse teha ning samuti märkis poliitik, et Parts teeb kontrollikoja 28st liikmest ühena Eestile vähem kahju kui siin näiteks majandusministrina.

Nii eksperdid kui ka saates osalejad olid üksmeelel, et kahe suurima erakonna sisetülid on tingitud põlvkonnavahetusest tulenevatest keerukustest.

Värvikaid tsitaate ja säutse loe lähemalt blogist!