Popkultuuri rollist inimõiguste edasiviimisel ning nende kahe valdkonna kokkupuuteid läbi ajaloo ja tänapäeva tutvustab muusikakriitik ja lektor Tõnis Kahu. Arvamusi modereerib Tartu Ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo. Paneelis osalevad näitleja ja lavastaja Elmo Nüganen, kirjanik ja filmirežissöör Kadri Kõusaar, õiguskantsleri asetäitja Hent Kalmo ning usuasjade ekspert Ringo Ringvee.

Inimõiguste Instituudi ja Turu-uuringute ASi läbiviidud uuringut inimõigusalasest teadlikkusest Eestis esitleb instituut oma aastakonverentsil. Uuring toob välja, et tervelt 16% noortest ei näe probleemi, kui Eesti teeb koostööd rängalt inimõigusi rikkuvate riikidega. Samas leiab 67% 15–19 aastastest ja 64% 20–29 aastastest, et Eestis inimõigusi ei rikuta, olles selle seisukohaga positiivsemalt meelestatud kui teised vanusegrupid.

“Sellest, kui ohtlikuna näevad totalitaarsed režiimid kultuurinähtusi ja -tegijaid, annab tunnistust ka tänavuse Euroopa Parlamendi Sahharovi-nimelise mõttevabaduse auhinna ühe laureaadi, Iraani režissööri Jafar Panahi saatus, kellel äärmuslik islamirežiim keelas filmitegemise 20 aastaks,” ütles Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis juhataja Kadi Herkül. “Panahi värskeim linateos "See ei ole film" toimetati Teheranist Cannes'i filmifestivalile tordilõiku peidetud mälupulgal.”

Inimõiguste Instituudi juhatuse esimehe Vootele Hanseni sõnul on aastakonverentsi eesmärk rääkida inimõiguste uutest aspektidest ning tekitada avalikkuses teema vastu laiem huvi. “Esimene päev, 9. detsember on suunatud noortele ja teemaks popkultuuri seos inimõigustega,” ütles Hansen. “10. detsembril toimub rahvusvaheline konverents, kus fookuses inimõigused, julgeolek ja internetivabadus”.

Aastakonverentsi teemade, esinejate ja külaliste kohta võib lähemalt lugeda instituudi kodulehelt: http://www.eihr.ee või Facebookist.

Otseülekannet saab jälgida siit: www.eihr.ee alates kl 15.00.