Karin Tammemägi teatas kell 11 alanud pressikonverentsil, et tema ametist vabastamise põhjus on halvad suhted linnaosavanema asetäitja Priit Kutseriga.

"Priit Kutseril oli soov jätkata sellel ametikohal, siin majas ta sellest saladust ei teinud," ütles Tammemägi ja lisas, et Kutseril oli isegi juba teada, kes jääb mis ametikohale pärast seda, kui temast saab linnaosavanem.

"Isegi kui ta tahaks, siis selles majas jätkamine oleks tal väga keeruline. Siin majas töötab 63 inimest ja ma usun, et tema seljataga on null," arvas Tammemägi veel.

"Minu ja Priit Kutseri väärtushinnangud on väga erinevad. Kui selles majas on olnud negatiivset aurat, siis see liigub koos minu asetäitjaga," ütles Tammemägi, kelle sõnul kõik teised inimesed, kes majas töötavad, on väga toredad. Samuti oli tal kiidusõnu linnaosavanema ülesandeid tänasest ajutiselt täitva linnaosa haldussekretäri Anne Nurga kohta, kes on tema sõnul väga tugev jurist.

Keskerakonnas jätkamise kohta Karin Tammemägi seisukohta esialgu ei võtnud, kuid ta möönis, et on erakonnakaaslaste käitumise peale natuke nördinud. "Kuid nagu mulle üks tark inimene ütles, erakond ei ole padjaklubi," möönis Tammemägi.

Linnavalitsuse pressinõuniku Ain Saarna sõnul vabastati Tammemägi ametist linnapea ülesannetes oleva abilinnapea Taavi Aasa ettepanekul, linnavalitsus toetas ettepanekut konsensuslikult.

"Põhjuseks oli see, et Põhja-Tallinna linnaosavalitsuses oli sisekliima ja töökeskkond pikka aega halb olnud," ütles Saarna Delfile.

Saarna sõnul ei olnud otsus seotud Põhja-Tallinna rahakasutusega seotud küsimustega. "Seda ei olnud põhjusena eraldi välja toodud," ütles Saarna.

Vastavalt linnavalitsuse otsusele täidab Karin Tammemägi teenistusest vabastamise päevale järgnevast päevast kuni uue linnaosa vanema ametisse nimetamiseni linnaosa vanema ülesandeid linnaosa haldussekretär Anne Nurk.

Samuti lahkub ametist arvatavasti linnaosavanema asetäitja Priit Kutser. "Linnaosavanema asetäita ametist vabastamine on linnaosavanema otsus, aga minu teada on Priit Kutser väljendanud valmisolekut jätkata mõnel muul ametikohal."

Tammemäed on saatnud skandaalid Põhja-Tallinna linnaosa rahastamisega

Tammemäed on süüdistatud mitmel korral linna raha eest enda reklaamises.

2013. ja 2014. aastal oli Tammemägi meedia, erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ja riigikontrolli tähelepanu all viimaste kohalike valimiste kampaania tõttu. Linnaosajuht kippus selle rahastamiseks linna raha kasutama. Näiteks maksis linn kinni Karin Tammemäe kepikõnnitreeningute reklaami, mille kohta ka ERJK on ettekirjutuse teinud ja kohustanud Tammemäge reklaamiks kulunud raha linnale tagasi maksma.

2013. aasta suvel protsessis Tammemägi Äripäevaga, kes esitas hüpoteesi, et Tammemäe osalusega firma maksab linnaosavanema vennale althõlma tasu, et too pääseks 13 000 eurot nõudva võlanõudja käest.

2014. aasta jõulude ajal jagas Põhja-Tallinna linnaosavalitsus laiali 3000 pakki kommi. Tekkis küsimus, kas tegu oli ikka õigustatud kulutusega samal ajal, kui linnaosa koondas sotsiaaltöötajaid.

Tammemägi tähistas 2015. aasta juuni alguses enda 40. aasta juubelit. Ta andis juba varem teada, et kink võiks mahtuda ümbrikusse, ja informeeris linnaosatöötajaid, et lõikelillede asemel võiks kinkida lilleampli, ilupuu või -põõsa. Seega potsatas mai lõpus linnaosavalitsuse töötajate postkasti linnavalitsuse kantselei peaspetsialisti Kaili Muru kiri, milles paluti igal osakonnal töötajate käest koguda kümme eurot kingiraha ja kogutu talle edastada, kirjutas Eesti Päevaleht.

Eelmise aasta 12. oktoobril õnnitles Tammemägi kohvikus Klatš linnaosa septembrikuu juubilare. Üritusel osalejatelt koguti toetusallkirju kampaaniale, millega sooviti, et Tallinna linnavolikogu esitaks riigikohtule taotluse Savisaare ametist kõrvaldamise tühistamiseks. Lisaks reklaamiti eakate juubeliüritusel tasuta bussisõidu võimalust Hundisilmal toimunud üritusele.

Eelmise aasta detsembris kirjutas Eesti Päevaleht, et linnaosavanem Karin Tammemäele alluv Kaili Muru sai kiiresti soodsa üürihinnaga munitsipaalkorteri. Tammemägi kutsus otsuse tegemiseks komisjoni kokku juba avalduse laekumisele järgnevaks tööpäevaks. Kaili Muru kahtlustatakse arvete võltsimises, millega telliti teenuseid linnaosavanema abikaasa firmalt.