REEDE

Kohe aga kõigest lähemalt!

12.00-13.00 - Välistudeng - haridusturist?

Katrina Koppel, Eesti Üliõpilaskondade Liidu aseesiisik

Margus Haidak, Haridusministeeriumi kõrgharidusosakonna juhataja
Jason Dydynski, Tartu Ülikooli tudeng ja tudengiesindaja
Kaidi-Kerli Kärner, SA Archimedes, välisturunduse vanemspetsialist
Rait Arro, ettevõtte Air Splint asutaja ning tehnoloogiaportaali Geenius müügijuht
Tea Varrak, Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni ja ettevõtlussuhete prorektor

Viimase aasta jooksul on Eestis taas tõusnud tähelepanu välistudengite olemasolule Eestis. Sedakorda on aga tähelepanu hoopis teistsugune kui siis, kui välistudengid alles siia saabuma hakkasid. Pagulaskriisi varjus on tõstnud pead hirm ja teadmatus, kuidas ja miks välistudengid siia saabuvad ja mis neist edasi saab. Just seetõttu on vaja koos mõelda ja üle arutada, mis on rahvusvahelise kõrghariduse eesmärk ja kuidas maad võtnud teadmatus välistudengitele mõjub.

13.00 - 14.00 - HETKEL KUUM! Kas rumalatelt tuleks võim ära võtta?

Krister Paris

Arutlevad sotsioloog Ahto Lobjakas, politoloog (ning Keskerakonna peasekretär) Oudekki Loone ning kirjanik Olev Remsu.

Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetus ei saa oma paneeli teemat liialt ette reklaamida: siin on jutuks need teemad, mis just augusti keskel meelt põletavad. Brexit. Trump. Populistid. Need kõik on valikud, mida rahva enamus esmapilgul langetada ei tohiks. Sest mõistuse hääl ei luba. Ometi on reaalsus, et väheinformeeritud inimesed langetavad otsuseid, mis saadavad terved ühiskonnad aastakümneteks määramatusse. On see demokraatia lõpp? Mida teha, et haritud eliit ikkagi võimule jääks – või peakski ta oma juhtrolli loovutama? Või näeme hoopis uue demokraatia koidikut?

14.15 - 15.30 Delfi veebiajakirjade arutelu: Õnn ja kärgpere

Eve Kallaste (perejalaps.ee) - kuidas kasvatada õnnelikku last, sisemine õnn ja areng, tänapäeva peresuhetest (kas õnn peresuhtes on võimalik), mis jääb peredes ja suhetes õnnest puudu.

Katrin Saali Saul, Taavi Jakobson - teadusuuringute kokkuvõte, mis kirjeldab lahutuse läbielanud laste õnnetunnetust hilisemas elus ning arutelus osalemisel suhted, lapsed, isiklik ja pereõnn, seosed.
Paneeldiskussioon teemal Eesti inimese õnne arusaam ja kärgperendus läbi lugude elust enesest. Õnnetest (saab mõõta praeguses eluhetkes oma õnne ning teeme kohapeal "õnneratta" paberil kaasa tegemiseks).

15.45 - 16.45 Vene Delfi arutelu: Sotsiaalmeedia mõju: online- ja offline-elu.

Aleksandra Matvejeva

Külalised: blogija Karina Šabelski, psühholoog Alesja Lisetskaja, väitlusseltsi liikmed Ilja Freiberg ja Mark Suhhin.

Sotsiaalmeedia mõju: online- ja offline-elu.

Eriti tasub oodata õhtut, mil mõistus kohtub meelelahutusega!

17.00 algavas Forte test kohapeal ja laivis Madis Aesma

Teaduse ja tehnikaportaali Forte peatoimetaja Madis Aesma annab võimaluse kohapeal oma teadmised proovile panna. Küsimused juba vaikselt valmimad ning tiba targemaks saab iga osaleja!

18.30 - 19.30 Ekspressi Eksimatu. Kes on Eesti täpseim ja tabavaim arvamusliider?

Dannar Leitmaa

Kes on tulnud mõõtu võtma? Sea sammud Ekspress Meedia alale ja saa teada!

Eesti Ekspress selgitab kohapeal välja Eesti täpseima ja tabavaima arvamusliidri. Ettevõtmise käigus sünnib ka täiuslik arvamusartikkel.

Sellega on reede õhtu ka täiuslikult lõpetatud. Nüüd ei jää muud üle, kui oodata järgmist hommikut!

LAUPÄEV

10:00:00- 11.00

Tegelikult on lisaks kohvile ja sarvesaiale ka sisuliselt mida oodata, nimelt on Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald endale seltsiks kutsunud toredad ja teravad inimesed, et koos hommikused lehed läbivaadata ning oma kommentaaride vürtsitada kõige olulisemad teemad.

Seltsiks Urmo Soonvaldile on Jüri Ratas, Ainar Ruussaar, Liisa Pakosta, Margus Tsahkna!

Kuulajatele tasuta ajalehed, värske kohv ning krõbedad saiakesed.

Hommik jätkub intrigeerivalt.

11.00 - 12.20 Laupäevalehe LP vestlusring: "Ka naine võib olla edukas".

Ingrid Veidenberg on vestlusringi kutsunud edukad eesti naised, kes suudavad emaks olemise kõrval juhtida nii ettevõtteid kui ka ühiskondlikke protsesse.

Mari-Liis Rüütsalu – Ekspress Meedia juhatuse esimees
Urve Palo – riigikogu liige, endine majandusminister
Tiina Ristimets – kirjastaja, kirjastuse Pilgrim omanik
Siiri Oviir – endine tipp-poliitik, Eesti naisliidu juht

12.30- 14.00 - Maalehe maal

Andres Eilart

külaline: Ilmar Kruusamäe

Maaleht käivitas suurejoonelise Eestimaa jäädvustamise projekti "Maalehe maal", kus inimeste südamega saadetud lood saavad maalideks. Milline võiks olla praegune Eesti elu piltides, läbi maalikunstnike tõlgenduse?
Eesti kunsti elav klassik Ilmar Kruusamäe võtab Paidesse kaasa oma kuulsad teosed eri aegadest ja räägib juurde lood, mis iseloomustavad Eesti rabelemist kohta, kuhu oleme välja jõudnud. Temaga vestleb Maalehe peatoimetaja Andres Eilart.

14.00 - 15.45 Delfi uurib: "Millised oleksid piirid, kui doping oleks lubatud?"

Priit Simson, Eesti Päevalehe arvamustoimetaja

Tallinna ülikooli spordibioloogia dotsent Kristjan Port ja spordiarst Gunnar Männik

Delfi arvamustoimetus on koos spordiinimestega olümpia-aastal luubi alla võtmas sporditeemad: millised oleksid inimvõimete piirid siis, kui dopingule poleks ühtegi keeldu?

16.00 - 17.25 Maalehe arutelu: "Millest tähed räägivad? Mang vs Ergma

Jüri Aarma

Igor Mang, Ene Ergma

Maaleht pakub arutelusid, kus kohtuvad vaim ja võim. Mõlemad puudutavad iga eestlast. Selle aasta esimese Maalehe trükiarv oli tublisti üle 100 000, sees astroloogi Igor Mangi horoskoop. Mida arvab sellest teadlane, astronoom Ene Ergma?
Taas iseseisvat Eestit on saatnud 25 aastat. Maaleht on alati otsinud vahetut nurka, kuidas asju seletada. Seekord näitame hoopis maalide kaudu, millele eestlastel on tulnud vastakuti seista.

17.30 - 19.00 Ekspressi arutelu: "Kui läinuks teisiti... Milline oleks Eesti ilma Euroopa Liiduta?"

Erik Moora

Ilmar Raag ja Hannes Rumm

Ajaloo kulgu määravad tihtilugu pisiasjad. Sageli saame alles tagantjärele targana öelda, et üks või teine asi läks napilt. Aga mis oleks saanud siis, kui oleks läinud teisiti? Milline oleks Eesti ja meie igapäevaelu siis, kui me poleks astunud Euroopa Liitu või kui meid poleks sinna võetud? Milline oleks meie elu? Mida teeksime igapäevaselt teisiti? Millise trammiga sõidaksime tööle? Millisele tööle? Mida sööksime? Kus? Kellega?
Ajal, mil Euroopa-vastasus ja isolatsioonijanu tõstavad pead mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas, on hea fantaseerida alternatiivse ajalooversioonide üle.

Ekspress meedia telk asub samas kohas kus mullu: õige kindluse lähedal.

Tõmbasime punase ringi ka kaardile peale!

Näeme juba sel nädalavahetusel Paides arvamusfestivalil!