Lisavägesid tuuakse suurema turvalisuse tagamiseks avalikele üritustele, samuti ka Belgia eri spordialade rahvuskoondiste trennidesse ja võistlustele. "Inimesed on siin Brüsselis endiselt Pariisis juhtunust šokeeritud ja loomulikult ettevaatlikud, kuid ei käitu kuidagi teistmoodi," kirjeldas Ruben.

Pariisi terroriaktides mängisid otsustavat rolli kolm venda Abdeslami Brüsseli Molenbeeki linnaosast. Üks neist tegi enesetapurünnaku ning kaks on tagaotsitavad. Täna hommikul piiras politsei Molenbeekis ümber terrorismis kahtlustavate elupaigad, kus varjas end arvatavasti Pariisi rünnakute kahtlusalune Salah Abdeslam.

"Mulle isiklikult ei tule see üllatusena, et Molenbeek on niivõrd seotud juhtunuga, see on sarnane ka eelmiste rünnakute kui rünnakukatsetega ning Süüriast pärit võitlejate osakaal Belgias on suur," sõnas Ruben.

Kolm venda on sündinud Brüsselis, kuid neil on Prantsuse kodakondsus. Kõik nad veetsid oma nooruse Molenbeekis ning nad on kõik Belgia õiguskaitseorganitele tuttavad.

31-aastane Ibrahim on teada narkoäri ja varguse tõttu. 2000. aastate alguses pidi ta koos vendadega narkoäri eest kohtu ette ilmuma. Nagu vend Salahki, on ta Süürias käinud.

26-aastane Salah elas Sint-Jans-Molenbeekis Saint-Jean-Baptiste’i kirikuväljakul majas number 30, kus toimus laupäeva õhtul läbiotsimine. Salah töötas Molenbeeki omavalitsuse heaks nagu ta vend Mohamedki.

Terrorirünnakuid korraldanud vendade perekond reageeris pühapäeva õhtul järgmiselt: "Salahi puhul paneb see meid tõeliselt imestama. Ibrahimi seevastu nägime me tõesti radikaliseerumas. Vähemalt natuke. Aga mitte sel määral, et ta oleks võinud selliseid metsikusi toime panna nagu see. See polnud tema plaan, see on kindel. See, et tema pommivöö plahvatas, ilma et keegi teine oleks surma saanud, ütleb piisavalt," teatas üks perekonnaliige ajalehe Het Laatste Nieuws vahendusel.

Maailma meedias on hakatud üht Brüsseli moodustavatest omavalitsustest – Sint-Jans-Molenbeeki – nimetama Euroopa džihaadipealinnaks. Belgiat kujutatakse aga nõrgima lülina terrorismivastases võitluses. Belgia jaoks on see piinlik, kuid seal planeeritud rünnakute loetelu on juba pikk ja dramaatiline.

"Jälle Molenbeek." Sint-Jans-Molenbeeki omavalitsus on möödunud kuudel ja aastatel seoses erinevate terrorirünnakutega taas kõne alla tulnud. Kas siis Süürias käinute pelgupaigana või baasina uutele terroritegudele, vahendab Het Nieuwsblad. Loe lähemalt SIIT.

Belgia justiitsministri Koen Geensi sõnul on selle probleemiga liiga kergekäeliselt ümber käidud. „Möödunud 20 aastaga on palju valesti läinud getode tekkimise, multikultuurilisuse ja hariduse mõttes. Liiga vähe on uuritud relvakaubandust ja pisikuritegevust Molenbeekis,“ ütles Geens. Nende faktorite tõttu on radikaliseerunud noored ja terroristid Molenbeekis pelgupaiga leidnud.

Prantsusmaa kuulutas reede hilisõhtul välja eriolukorra ja tugevdas kontrolli piiridel pärast 129 hukkunuga päädinud kuut koordineeritud terrorirünnakut ja pantvangidraamat Pariisi südames.