Täna kell 14 algas riigikogus täiskogu istung, kus arutlusel on 16 päevakorrapunkti seas 2016. aasta riigieelarve seaduse eelnõu. Opositsioonierakondadel on küll muudatusettepanekuid ja soov aruteluks, ent pole kavatsust vaheaegade võtmisega istungit kunstlikult pikemaks venitada.

Sellest hoolimata on oodata üle kesköö vältavat istungit, sest päevakord on pikk. Näiteks tulevad lisaks riigieelarve seaduse eelnõule esimesele lugemisele ka kaitseväe välismissioonide pikendamised, mille üle eeldatavasti tahetakse aru pidada.

Riigieelarve eelnõu teise lugemise lõpetamist toetas rahanduskomisjon konsensuslikult. Pärast esimest lugemist tehti eelarvesse 38 muudatusettepanekut. Remo Holsmer esitab eelnõust ülevaate ja saadikutel on õigus sõnavõttudeks.

"Riigieelarve teisel lugemisel peab Keskerakonna fraktsioon kõnesid, kindlasti küsime ka küsimusi ning palume läbi hääletada kõik meie tehtud muudatusettepanekud, mis näevad muuhulgas ette Eesti põllumeestele täies mahus üleminekutoetuse eraldamist ja omavalitsuste tulubaasi järk-järgulist taastamist 12,13 protsendi peale, milleks tuleks riigieelarvest eraldada 15,1 miljonit eurot. Lisaks soovib keskfraktsioon anda vajalikud vahendid lubatud õpetajate palgatõusuks, ehk leida puuduolevad 6,3 miljonit eurot. Need punktid palume kõik kindlasti läbi hääletada. Eraldi vaheaegade võtmist, venitamise eesmärgil, hetkel aga plaanis pole," vastas Keskerakonna fraktsiooni nõunik Jaan Männik Delfi küsimusele.

Vabaerakond teatas, et kaitseb täna riigieelarve teisel lugemisel 32 muudatusettepanekut,

Vabaerakonna fraktsioon kaitseb 2016. aasta riigieelarve teisel lugemisel 19 muudatusettepanekut fraktsioonilt ja 13 ettepanekut fraktsiooni liikmetelt nn erakonnaraha paremaks kasutamiseks. Erakonna esimehe Andres Herkeli sõnul ootab erakond ettepanekute põhjalikku käsitlust.

„Vabaerakonna fraktsioon soovib 37 miljoni euro ulatuses lisaraha teadusele ja haridusele, ettevõtluskeskkonnale, põllumajandustoetustele ning suunata trahvist korjatavad rohkem kui 16 miljonit eurot riigi stabilisatsioonireservi, et enam ei oleks survet ega ahvatlust nende abil poliitilisi lubadusi ellu viia,“ lisas ta.

Kõik kaheksa Vabaerakonna fraktsiooni liiget tegid ettepanekuid, kuidas kasutada 2,7 miljonit eurot, mis moodustab poole liiga suureks paisunud erakondade rahastamisest, kokku 13 individuaalset ettepanekut.

Vabaerakonna fraktsioonil ei ole kavas võtta vaheaegu istungi venitamise eesmärgil, kinnitas fraktsiooni esimees Andres Herkel.

Meil ei ole täna plaanis asuda venitama, aga kui meie ettepanek põllumajandustoetusi eelarvesse kirjutada ei toetata, siis me eelarve poolt ei hääleta.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees Martin Helme ütles, et ka nemad ei hakka istungi pikendamiseks vaheaegu võtma. "Meil ei ole täna plaanis asuda venitama, aga kui meie ettepanek põllumajandustoetusi eelarvesse kirjutada ei toetata, siis me eelarve poolt ei hääleta," ütles Helme.