Täna kohtusid sotsiaalministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, terviseameti, ravimiameti ja tarbijakaitseameti esindajad, et arutada mürgise kloordioksiidi leviku peatamist. Kahetunnise nõupidamise järel lepiti kokku lähinädala tegevuskava.

Töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski ütles, et sotsiaalministeerium kavatseb koostada teavitusmaterjali, kus selgitataks nende ainete toimet ja kasutamise tagajärgi, et levitada infot ja koputada lapsevanemate südametunnistusele: pseudoteaduslikule teadmisele põhinev mürkide sisseandmine lastele on lubamatu.

Teine tegevussuund puudutab riiklikku järelevalvet, sealhulgas ka väärteomenetlust, mida PPA on juba algatanud. Ka terviseamet kaalub riikliku järelevalve algatamist, et nende ainete levikut või vähemasti ainete eraisikutel sellisel viisil edastamist saaks piirata ja nende kättesaadavust vähendada.

MMS on biotsiid, vabas käibes levitamine on seadusevastane

Esialgne analüüs ütleb, et MMS on riikliku karakteristiku järgi biotsiid ja vastavalt biotsiidiseadusele on selle käitlemine lubatud ainult registreeritud isikutele, seda ei saa vabas käibes olla. "Seega kui ekspertiis tuvastab, et tegu on MMSiga, siis saab ka meetmeid rakendada nendele isikutele, kes selle käitlemisega on tegelnud,“ ütles terviseminister Ossinovski.

„Täiendavat analüüsi vajab olukord, kus MMSi ennast valmis kujul ei müüda, vaid müüakse erinevate lähteainete komplekte, aga selge eesmärgiga MMS-i valmistada. Kuidas neid olukordi juriidiliselt käsitleda? Nii terviseamet kui ka sotsiaalministeeriumi juristid kui ka politseiamet analüüsivad neid küsimusi ja järgmise nädala alguses oleme selles osas targemad,“ sõnas ta.

Võib-olla on vaja muuta seadust

Pikemas vaates analüüsime ka seda, kas oleks vaja mingeid õigusakte muuta, et selles ja ka sarnastes olukordades tulevikus oleks võimalik teha tõhusamat järelevalvet.“

Võimalikud seadusemuudatused tulevikus puudutavadki lähteainete müüki eesmärgiga MMS-i valmistada, aga analüüsitakse ka teiste riikide praktikat. Näiteks Holland on seaduse tasemel MMS-i kasutamise ja käitlemise ära keelanud. "Põhimõtteliselt on ka sellised sammud pikemas plaanis võimalikud, aga täiendavad analüüsid võtavad natuke aega,“ nentis Ossinovski.

Kannatanute kohta tõendid puuduvad

Karistusseadustiku kohaselt on tegu kriminaalrikkumisega, kui MMS-i tarvitamise tulemusena tekib lapsel tervisekahjustus, aga praegu puuduvad selle kohta tõendid.

„Kuna need lapsevanemad, kes on oma lastele seda mürgist ainet manustanud, üldiselt hoiduvad koostööst riigiga selles küsimuses, kuna arvavad, et teevad kõiki asju õigesti, siis kindlasti pole lihtne tuvastada selliseid juhtumeid, kus on põhjustatud lastele raskeid tervisekahjustusi. Tänase seisuga tõendeid selle kohta pole,“ ütles minister.

Tänase seisuga on teada üks juhtum MMS-i gruppi kuulunud perearstiga, kelle suhtes terviseamet on pöördunud arstide liidu eetikakomisjoni, ent Ossinovski avaldas lootust, et üldiselt tervishoiusüsteemis pole see levinud probleem.

„Üldiselt on arstid professionaalid, keda on pikki aastaid koolitatud ja et sellised ained tekitavad mürgistust, ei ole ühelegi meditsiinilise haridusega inimesele saladus. Nii et ma loodan, et tegu on üksikjuhtumitega.“